Zelenszkij: Putyin tudja, érzi, hogy vesztésre áll

2022. szeptember 25. – 21:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott az amerikai CBS csatorna Face of the Nation című műsorának az Ukrán elnök. Az interjúban a gazdasági szankciók és a katonai segélyek mellett szó esett a háború állásáról, a “népszavazásról”, Putyin fenyegetőzéséről, és a tömegsírokról is, ezekről idézzük Zelenszkijt.

“Az oroszok bejelentik majd, hogy sikeres és érvényes volt a szavazás, ezzel lehetetlenné téve bármiféle tárgyalást Putyinnal, aki ezt jól tudja” – mondta Zelenszkij. "Ez egy dolgot jelent: nem fogja feladni a háborút.

Putyin tudja, érzi, hiszen tájékoztatták is róla: vesztésre áll.

De nem tud mit mondani otthon az embereknek, akik nem értik, miért nem tudja legyőzni Ukrajnát a világ második legnagyobb hadserege" – mondta az ukrán elnök.

"Tegnap még azt mondta Putyin, hogy 3 nap alatt legyőzik Ukrajnát, de már 7 hónap eltelt, és nem sikerült.

A referendum fényében azt fogja mondani, hogy a Nyugat az, aki megtámadta Oroszországot, az orosz területeket.

Erre megy ki a mozgósítás is, eddig rejtve tették, most már nyilvánosan soroznak. Ez a nyílt beismerése annak, hogy az orosz hadsereg nem bír Ukrajnával."

Szóba került Putyin fenyegetőzése a nukleáris fegyverek bevetésével, erről azt mondta Zelenszkij:

“Lehet, hogy tegnap még csak blöffölt. Most viszont már valóságos is lehet a fenyegetés. Putyin célba vette, majd el is foglalta az atomerőműveinket. Azért vette tűz alá a minap is a Pivdenno-ukrajinszk atomerőművet, hogy megijessze a világot: ezek a zsarolás első lépései.”

Az izjumi sírokról beszélve Zelenszkij azt mondta, hogy újabb két tömegsírt találtak, több száz áldozattal.

“Még nem foglaltuk vissza a megszállt területeket, ezért rengeteg sokkoló részlet derülhet majd ki az oroszok tetteiről.

Ha egy kis falu mellett is százakat, ezreket találtunk a sírokban, mi vár ránk a 300 ezres, félmilliós városoknál?

Vannak információink olyan táborokról, ahol megkínoztak embereket, de több százezer gyereket is erőszakkal vittek orosz területre, elszakítva őket szüleiktől.”

Az ukrán elnök szerint Ukrajna egységes, a háború még inkább egységbe kovácsolta a 31 éve független államot. "Putyin mindent megtesz annak érdkében, hogy destabilizálja a vezetést, így engem is próbálnak kiiktatni, hiszen én vagyok az elnök – mondta Zelenszkij.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!