Putyin egyik kedvenc strómanjánál razziázott a német rendőrség

2022. szeptember 21. – 15:38

Putyin egyik kedvenc strómanjánál razziázott a német rendőrség
Fotó: Christof Stache / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Esetleges adócsalás és a szankciók megsértése miatt razziáztak német nyomozók az Aliser Usmanov nevű oligarcha németországi ingatlanjinál.

A német hatóságok szerda reggel átkutatták az orosz-üzbég oligarcha, Aliser Usmanov lakó- és üzlethelyiségeit. Az ARD és a Spiegel információi szerint többek között adócsalás vádjával szálltak ki az ingatlanokhoz. Usmanov 2016 óta nem nyújtott be adóbevallást Németországban, annak ellenére, hogy rendszeresen hosszabb ideig tartózkodik a Tegernsee nevű tónál található Rottach-Egernben lévő házában – írja a Zeit.

A több helyszínen tartott razziákban – amelyek az orosz állampolgár és négy másik vádlott ellen irányultak – az ügyészség és a Szövetségi Bűnügyi Rendőrség mintegy 250 tisztje vett részt. A vádlottak személyazonosságát a hatóságok nem fedték fel.

Az ügyészség szerint az orosz vádlottat azzal is gyanúsítják, hogy felső-bajorországi ingatlanjait egy biztonsági céggel őriztette, még azután is, hogy február 28-án felkerült az unió orosz oligarchákra hozott szankciós listájára. Azzal, hogy fizetett ezekért az őrszolgáltatásokért, megsértette a befagyasztott pénzeszközök elidegenítésére vonatkozó tilalmat. A másik négy vádlottat azzal vádolják, hogy segítették a jogsértést, állítólag őrként dolgoztak, és pénzt kaptak ezért. Emellett pénzmosás ügyében is nyomoz a rendőrség. A nyomozók lehetségesnek tartják, hogy a pénz bűncselekményekből, elsősorban adócsalásból – ami az 555 millió euróra rúghat – származik.

A német hatóságok már áprilisban lefoglaltak egy Dibar nevű luxusjachtot, amelyet a világ legdrágább jachtjának tartanak, becsült értéke meghaladja az 500 millió eurót. A tulajdonos a hírek szerint Usmanov nővére, az ügyet még vizsgálják. (A jacht lefoglalásáról mi is írtunk tavasszal.)

Usmanov vagyonát, aki 1953-ban született a mai Üzbegisztánban és pályáját nejlonzacskó-árusként kezdte, körülbelül 14 milliárd dollárra becsülik, és ezzel a világ egyik leggazdagabb embereként tartják számon. Fém- és acélipar vállalatainak tulajdonosa, valamint telekommunikációs és internetes vállalatok részvényes. A londoni FC Arsenal focicsapat tulajdonosi körében is benne volt.

Nem sokkal Ukrajna február végi orosz inváziója után Usmanov felkerült az EU szankciós listájára. Az uniós hatóságok „Putyin különösen kedvelt oligarchájaként” tartják számon. Az orosz üzletemberek azon köréhez tartozik, akiket „a pénzmozgások kezelésével bíztak meg”, ebben a funkciójában szolgálta strómanként Putyint. Usmanov tagadja a vádakat.

Kövess minket Facebookon is!