Többhetes nyomozás után kiderült, hogy egy oligarcha nővéréé, a németek lefoglalták a világ legnagyobb szuperjachtját

2022. április 14. – 19:45

frissítve

Többhetes nyomozás után kiderült, hogy egy oligarcha nővéréé, a németek lefoglalták a világ legnagyobb szuperjachtját
A Dilbar szuperjacht 2018-ban – Fotó: Sabri Kesen / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hetekig tartó nyomozás után a német rendőrség felderítette a Dilbar szuperjacht tulajdonosi hálózatát, így lefoglalták – írja a Guardian. Kiderült, hogy a világ legnagyobb jachtja az orosz oligarcha, Aliser Usmanov nővéréé, így a háború miatt bevezetett szankciók hatálya alá került.

A 600 millió dolláros (208 milliárd forintos) hajó a Kajmán-szigeteken lett lajstromba véve, egy máltai cég regisztrálta. A rendőrség szerint a valódi tulajdonos Gulbakor Ismailova, Usmanov nővére.

Ahogy korábban írtuk, lefoglalni könnyű, de teljesen elkobozni már elég nehéz az orosz luxusjachtokat. Usmanov saját hajóját március elején foglalták le Németországban. A brit kormány szerint az oligarcha a testvérei között dobta szét az ingóságait, ezért kerültek ők is az angol és EU-s szankciók kereszttüzébe.

Az Európai Unió szerint Usmanov jelentős vagyont ruházott át a testvéreire, például egy 3 millió dolláros egyszeri ajándékot, valamint több svájci bankszámlát, amin összesen többszáz millió dollár van.

A hajó épp javítás alatt áll – Fotó: Markus Scholz / DPA / AFP
A hajó épp javítás alatt áll – Fotó: Markus Scholz / DPA / AFP

A 15917 tonnás Dilbar bruttó tömege miatt a legnagyobb a világon. Normál esetben 96 fős a legénysége, és 12 lakosztályában 24 utast tud fogadni. Van rajta egy 25 méteres beltéri medence, szauna, masszázsszoba és mozi is, valamint két helikopter-leszállóhely. A hajó épp komoly javításokon esett át a hamburgi kikötőben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!