Von der Leyen: Nem tanultunk az ötven évvel ezelőtti energiaválságból

2022. szeptember 14. – 09:20

frissítve

Von der Leyen: Nem tanultunk az ötven évvel ezelőtti energiaválságból
Urusla von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2022. szeptember 14-én – Fotó: Yves Herman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán tartotta hagyományos évértékelőjét, az esemény díszvendége Olena Zelenszka, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök felesége volt.
  • Az Európai Unió legfontosabb tisztségviselője kiemelte az EU egységes és hatékony fellépését a koronavírus elleni oltási kampányban, a járvány miatti válság leküzdésében, illetve az Oroszország elleni büntetőintézkedésekről való döntésben.
  • Von der Leyen egy sor intézkedésre tett ígéretet, melyek hozzájárulhatnak az energiaválság és a klímaváltozás által okozott problémák megoldásához; megismételte a Bizottság gázár-sapkával és az energiaszolgáltatók extraprofitjára kivetendő adóról szóló bizottsági javaslatokat.

Az Európai Unió felnőtt a feladathoz, és méltó választ adott az Ukrajna elleni orosz agresszióra. Putyin kudarcot fog vallani, Ukrajna pedig győz

– szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerda reggel, az Európai Parlamentben tartott évértékelő beszédében, melynek díszvendége Olena Zelenszka, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök felesége volt. Von der Leyen kiemelte, hogy az EU korábban a gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején is képes volt gyors és határozott lépéseket tenni. Kiemelte, hogy az EU rekordidő alatt 4 milliárd vakcinát volt képes előállítani és felhalmozni, és az uniós gazdasági teljesítmény is hónapok alatt vissza tudott állni a járvány előtti szintre.

Nagyrészt angolul elmondott, de francia és német betétekkel is tűzdelt beszédében Von der Leyen méltatta Zelenszka, az ukrán nők, civilek, meg úgy általában az ukrán nemzet hősiességét. Leszögezte, hogy az EU az első pillanattól kezdve egységesen kiállt Ukrajna mellett, és példátlanul kemény szankciókkal büntette Oroszországot az invázióért, melyek megrendítették az orosz gazdaságot.

Ma már mosogatógépeket és hűtőszekrényeket kell szétszerelni ahhoz, hogy mikrocsipeket tudjanak beszerelni a rakétáikba.

Az EU háborús szerepvállalásának értékeléséhez kapcsolódva Von der Leyen bejelentette, hogy az EU 100 millió euróval támogatja az ukrán iskolák újjáépítését.

Az uniós helyzetértékelő

Az Európai Unió nem titkoltan amerikai mintára akar hagyományt teremteni a legmagasabb rangú uniós tisztségviselő a helyzetértékelőjével (ezt mutatja, hogy Von der Leyen beszédét is „State of the Union” néven hirdetik). Az amerikai elnökök 1913 óta tartanak rendszeresen a kongresszus két háza, a legfelsőbb bíróság tagjai, egyéb közjogi méltóságok és meghívott vendégek előtt nagyívű, ceremoniális elemekkel is megtűzdelt évértékelő beszédet. Az Európai Unió először 2010-ben tartott évértékelőt, akkor Juan Manuel Barroso bizottsági elnök a gazdasági válságból való kilábalásról beszélt, tavaly szeptember 15-én Ursula von der Leyen pedig elsősorban az EU sikeres oltási programját méltatta.

Szolidaritási adó az energiacégek extraprofitjára

A háborúval kapcsolatos megjegyzései után Von der Leyen rátért beszédének legjobban várt részére, az Európai Bizottság energiaválságra válaszul kidolgozott intézkedéscsomagjára.

Legelőször is arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező időszak nehéz lesz az európai családoknak, a vállalatoknak több nehéz döntést kell meghozniuk, sok forog kockán az EU számára is, mivel az orosz invázió

az energiánk, a gazdaságunk, az értékeink, a jövőnk ellen indított háború.

Az orosz energiától való elszakadás folyamatáról beszélve Von der Leyen elmondta, hogy az uniós fogyasztás 40 százalékáról 7 százalékra csökkent az Oroszországból importált gáz aránya, a gáztározók feltöltöttsége pedig eléri a 84 százalékot.

Azonban ez a tartalékolás kevés lesz, éppen ezért egyfelől szükség van arra, hogy a – a Bizottság előzetesen nyilvánosságra hozott terveinek megfelelően – a tagállamok csökkentsék a villamosenergia-felhasználásukat, másfelől pedig az energiacégek hirtelen jött extraprofitját a rászorulók támogatására kell fordítani.

Az Európai Unió rezsicsökkentési törekvéseiről, annak dilemmáiról itt írtunk részletesen.

Az orosz energiafüggőség tanulságát levonva Von der Leyen bejelentett egy nyersanyagvédelmi törvényt (pontosabban egy tervezetet), mely az európai ásványkincsek európai kézben tartását célozza annak érdekében, hogy – például a 90 százalékban Kínában bányászott lítium esetében – Európa elkerülhesse a kiszolgáltatottságot. És ígéretet tett egy európai hidrogénbank létrehozására is, ami segíteni fog a hidrogén beszerzésében, a hidrogéntechnológiákkal kapcsolatos innovációkban.

Nem tanultunk az ötven évvel ezelőtti energiaválságból, ezért küszködünk ma a klímaválsággal

Von der Leyen hosszasan beszélt a klímaválságról is. Emlékeztetett arra, hogy egy évszázaddal ezelőtt a világ már megtapasztalt egy fosszilis energiaválságot, mégsem szabadult meg a kőolajfüggőségtől, és ennek az árát fizetjük most meg.

Az európai gleccserek gyorsabban olvadnak, mint valaha, és egyre súlyosabb szárazságokkal, erdőtüzekkel kell számolnunk. Von der Leyen szerint a klímaváltozás hatásaival, a szélsőséges időjárási jelenségekkel egyetlen tagállam sem tud önmagában megküzdeni, egységes uniós fellépésre van szükség.

Azonban számos helyen megindult már a zöld átalakulás: az Északi-tengeren, a Balti- tengeren szélerőművek, Szicíliában napkollektorok épülnek. Észak-Németországban a megújuló hidrogénnel – sorolta a követendő és támogatandó példákat Ursula von der Leyen.

A demokráciát meg kell védeni az álhírektől

Von der Leyen az Európai Unió demokratikus értékeinek erősítéséről is hosszasan beszélt, kiemelte a jogállam védelmét (a magyar kormány jogállamiságot leépítő intézkedéseiről egyébként szerdán vitázik az Európai Parlament), az autokráciák által terjesztett álhírek és a korrupció elleni küzdelmet. Utóbbival kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy a Bizottság kezdeményezni fogja az olyan bűncselekményekkel kapcsolatos szabályok szigorítását, mint a tiltott meggazdagodás, a befolyással való üzérkedés vagy a vesztegetés.

A Bizottság elnöke kifogásolta azt, hogy még mindig hiányzik a szolidaritás és az eltökéltség a migrációról szóló vitákból, példaként állította a döntéshozók elé a több millió ukrán menekült befogadását, és úgy vélte, a jövőben ez az összefogás és segíteni akarás lehetne a követendő példa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!