Antigua és Barbuda három éven belül népszavazáson szabadulna a monarchiától

2022. szeptember 11. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alig néhány nappal II. Erzsébet királynő halála után, Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne bejelentette: három éven belül népszavazást ír ki az országa köztársasággá válásáról – írja a Guardian.

Bár a miniszterelnök aláírta a dokumentumot, amely megerősíti III. Károly királyi státuszát, percekkel később kijelentette, hogy köztársasági népszavazást szorgalmaz. Ezen lépését Browne már Wessex grófja és grófnője látogatásakor is jelezte. A karibi ország egyike annak a 14 nemzetnek, amelyekben továbbra is a brit uralkodó az államfő. A miniszterelnök elmondta, hogy ezt nem ellenséges lépésnek szánja, a monarchia és országa közt nincs semmilyen nézeteltérés. Azonban hozzátette: szerinte ez a referendum az utolsó lépés ahhoz, hogy országa valójában szuverén nemzetté váljon.

„Országom a nemzetközösség elkötelezett tagja marad, még akkor is, ha népszavazás útján az ország a monarchia ellen dönt”

– tette hozzá.

Antigua és Barbuda miniszterelnöke Eduard gróf és felesége antiguai látogatásakor már jelezte, hogy népszavazást szeretne kiírni a kérdésben. Ekkor Eduard grófot arrogánsnak minősítették, amiért később azzal viccelődött, hogy Browne beszéde közben nem jegyzetelt. Ausztráliában vasárnap jelentette be a miniszterelnök, hogy a következő időszakban biztosan nem írják ki az ország köztársasággá válásáról szóló népszavazást. Azonban Antigua és Barbuda mostani döntése is jól mutatja: III. Károlynak nem lesz egyszerű dolga, ha egyben szeretné tartani a monarchiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!