A királynő halála miatt az ausztrálok egyelőre elhalasztják az államformájukról szóló népszavazást

2022. szeptember 11. – 11:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem tartják meg azt a népszavazást Ausztráliában, ami arról szólna, hogy az ország köztársasággá váljon-e, vagy sem. Az ausztrál miniszterelnök azt mondta, hogy első ciklusa alatt – a királynő iránt érzett tisztelet jeléül – nem tartja meg a referendumot – írja a Sky News.

Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke közölte, hogy a következő időszak nem arra szolgál, hogy az alkotmánnyal kapcsolatos kérdésekben hozzanak döntést, ehelyett tisztelegni szeretnének II. Erzsébet emléke előtt.

„Itt az idő, hogy kifejezzük hálánkat a királynő Ausztráliának, a Nemzetközösségnek és a világnak nyújtott szolgálatáért”

– mondta Anthony Albanese a Sky News csatornának.

A királynő halálával újra előkerült Ausztrália és a monarchia viszonya. Mint ismeretes, Ausztrália a Nemzetközösség része, amely országok a Királynőt ismerik el uralkodójuknak. Albanese korábban kijelentette, hogy az országnak szüksége van egy saját, ausztrál államfőre. A miniszterelnök szerint azonban a döntésnek nem most van itt az ideje, így az első ciklusa alatt biztosan nem fognak ezzel kapcsolatos referendumot kiírni az országban. „Ez a ciklonok, az árvizek és a természeti katasztrófák országa. Erzsébet királynő mindig a kezét nyújtotta, hogy vigaszt nyújtson az ausztráloknak, amikor szükségünk volt rá” – mondta a néhai uralkodóról.

Albanese szerint III. Károlynak is mély kapcsolata van országával, és reméli, hogy a lehető leghamarabb ellátogat Ausztráliába. Ennek ellenére Károly királyra nem kis feladat vár a jövőben: édesanyja, II. Erzsébet árnyékában kell majd megőriznie a monarchiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!