Az energiaválság miatt korábban lekapcsolhatják az Eiffel-torony díszkivilágítását

2022. szeptember 11. – 14:58

frissítve

Az energiaválság miatt korábban lekapcsolhatják az Eiffel-torony díszkivilágítását
Párizs éjjel, az ikonikus torony díszkivilágításával – Fotó: Stephanie Cardinale / Corbis / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eiffel-torony díszkivilágítása több mint száz éve határozza meg Párizs éjszakai látképét, ez azonban hamarosan megváltozhat, a városvezetés ugyanis azt tervezi, az energiatakarékosság jegyében hamarabb lekapcsolják majd a díszkivilágítást – írja a Guardian.

A párizsi önkormányzat várhatóan jövő héten jelenti be a torony díszkivilágításának korlátozását.

A tervezet szerint a korábbi éjjel egy óra helyett már 23:45-kor elsötétülne a torony, akkor, amikor a látogatóközpont is bezár.

Ezzel párhuzamosan megszüntetnék az ötperces villódzó fényjátékot is, amire eddig minden éjfélkor sor került.

Az Eiffel-torony csütörtök este is sötétbe borult (erre nagyon ritkán kerül sor) II. Erzsébet királynő halála alkalmából.

Jean-François Martins, a torony fenntartásáért felelős cég vezetője elmondta: „Ez egy rendkívül szimbolikus gesztus – az energiajózanság iránti növekvő tudatosság része.”

A városvezetés reméli, hogy a lépés példaként szolgálhat minden világvárosnak arra, hogy a díszkivilágítások csökkentésével jelentős energiát és pénzt lehet megspórolni.

Korábban Budapest városvezetése több alkalommal is arról beszélt, 2 órával lerövidítenék a budapesti díszkivilágítás időtartamát, amivel éves szinten 4 napnyi közvilágítás árát spórolnák meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!