Halk erő, fanyar humor, turistalátványosság: így emlékeznek Londonban II. Erzsébetre

2022. szeptember 10. – 00:04

frissítve

Halk erő, fanyar humor, turistalátványosság: így emlékeznek Londonban II. Erzsébetre
Feketébe öltözött gyászolók a Buckingham-palota előtt – Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Teljesen le vagyok taglózva. A királynő az egész életemet végigkísérte, a stabilitást és az állandóságot jelentette számomra. Olyan volt, mint az idős nagymama, aki egy csúnya elválás után is összetartja a családot.”

II. Erzsébet brit királynő csütörtökön halt meg 96 évesen. Nagy-Britannia leghosszabb ideig trónon lévő uralkodóját, a Brit Birodalom hajdani dicsőségét a modern korral összekötő kapcsát, a Union Jack-es bögrékről visszamosolygó idős nénit nemcsak alattvalói, de az egész világ gyászolja valamilyen módon. Helyszíni riportunkban London hangulatát mértük fel egy nappal a halála után, helyiekkel és turistákkal beszélgetve.

Gyászolók a világ minden tájáról

London harmadik számú repülőterére, a Wizz Air-utasok által jól ismert Lutonra megérkezvén rögtön egy hatalmas kivetítő fogadja a csomagokra várókat. A fekete-fehér képű vásznon II. Erzsébet királynő halálhírét közlik az érkezőkkel.

A hivatalos bejelentés, illetve már a Buckingham-palota kora délutáni baljós hangvételű közleménye után az emberek azonnal elkezdték kapkodni a londoni járatokra a jegyeket.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

A még tavaly kiszivárgott London-bridge kódnevű szabálykönyvben, melyben katonai precizitással, szinte percekre lebontva szabják meg a brit kormány lépéseit a II. Erzsébet halála utáni napokra, külön kitérnek a „soha nem látott tömegek” okozta nehézségekre.

A Buckingham-palota előtt dugig megtelt téren sétálva úgy tűnik, nem volt indokolatlan a félelmük.

A gyászolók pedig a világ minden tájáról jöttek: turisták és helyiek, tudományos konferenciáról becsöppenők és utazásról hazatérők, monarchisták és megrögzött köztársaságpártiak is lerótták tiszteletüket. A városban járkálva az is feltűnő, mennyien öltöztek fekete ruhába.

Állandóság, halk erő

A királynő személye nem mindenkinek jelentette ugyanazt, de feltűnően sokszor kerültek elő olyan fogalmak, mint a stabilitás, állandóság, folytonosság. Ez annak fényében nem meglepő, hogy az idén platinajubileumot ünneplő II. Erzsébet hetven éven át ült Nagy-Britannia (és számos volt brit gyarmat) trónján, sokan úgy élték le egész életüket, hogy nem is ismertek más államfőt.

Ám a gyászolók szavai szerint a hosszú életén túl is volt valami időtálló a királynőben. Sokan említették „halk erejét”, amivel a királyi családnak segített túlélni nehezebb, botrányokkal tűzdelt időszakokat. Szintén gyakran jött szóba fanyar, jellemzően brit humorérzéke.

Virágcsokrok a Green Park-i platánfák törzse körül – Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Virágcsokrok a Green Park-i platánfák törzse körül – Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Egy lelkes, magát „királyicsalád-fannak” nevező kórházi nővért – akitől a cikk eleji idézet is származik – saját bevallása szerint teljesen letaglózta a halálhír. A júniusi platinajubileumi ünnepségeket egész nap a tévéből nézte, büszke volt rá, hogy erre szánta kevés szabadnapjainak egyikét. Most pedig két barátjával együtt virágcsokrokkal érkeztek a Buckingham-palota elé, hogy leróják a tiszteletüket.

„Nem tudom, mi lesz most. Károly nem rossz, a beszéde sem volt rossz, de nem is olyan jó. Amúgy sem tudna soha olyan lenni, mint amilyen a királynő volt.”

Egy félig litván, félig orosz londoni lakos pedig azt mondta, amikor a városba költözött 12 éve, nem gondolta volna, hogy ennyire meg fogja érinteni a királynő halála. „A barátnőmmel sokáig azon viccelődtünk, hogy mikor fog már végre meghalni. Most, hogy meghalt, nagyon szomorú vagyok, és nem igazán értem, miért.”

Ideje volt, hogy elmenjen

Azt is több embertől lehetett hallani, hogy nem volt teljesen meglepő számukra a királynő halálhíre. „Már nagyon idős volt, nagyon törékeny” – mondta a belvárosba tartó vonaton egy amszterdami utazásból épp hazaérkező sussexi házaspár egyik tagja. „Igazából ideje volt, hogy elmenjen, már nagyon nem volt jól” – folytatta a férje, aki szerint a királynő se nem volt intelligens, se nem különösebben tanult, de kiélezett helyzetekben tisztán látott, és jó döntéseket hozott.

„Egy cuki kis földimókus volt” – jellemezte II. Erzsébetet egy londoni brit. A mellette ülő fiatal lány Olaszországból érkezett egy tudományos konferenciára, aminek utolsó napján jött a halálhír.

„Nekem leginkább egy turistalátványosság volt. Meg a kolonializmus élő példája.”

Az összeesküvés-elméletek is feltűntek

Többeknek szemet szúrt, hogy a királynő még pár napja személyesen bízta meg az újdonsült brit miniszterelnök Liz Truss-t a kormányalakítással. „Tuti megmérgezték” – mondta egy helyi, aki visszakérdezés után váltig állította, hogy a királynő merénylet áldozata lett. „Csak egy Elizabeth lehet hatalmon” – mondta viccelődve egy másik, utalva az új miniszterelnök és a néhai uralkodó közös keresztnevére.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

„Nem tudom, mi történt, és nem is fogjuk megtudni soha” – zárta le a témát a sussexi házaspár férfi tagja, felesége pedig hevesen bólogatott. „A királyi ház amúgy is nagyon szűkszavú, ebben meg pláne”.

A Telex több munkatársa is Londonba utazott, a napokban újabb riporttal és videós tudósítással is jelentkezünk a helyszínről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!