„Ez országunk legszomorúbb napja” – rengetegen fejezik ki részvétüket II. Erzsébet halála után

2022. szeptember 8. – 20:17

frissítve

„Ez országunk legszomorúbb napja” – rengetegen fejezik ki részvétüket II. Erzsébet halála után
Egy nő sír a Buckingham-palota előtt, miután II. Erzsébet brit királynő meghalt – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

II. Erzsébet brit királynő 96 éves korában meghalt. „Békében ment el a királynő ma délután” – jelentette be csütörtökön magyar idő szerint 19.30-kor a Buckingham-palota közleményében.

A királynő halálhírére reagált fia, III. Károly király, aki azt írta,

a mai nap a legnagyobb szomorúság neki és a családjának.

III. Károly király nemcsak egy uralkodónőt, hanem egy szeretett anyát gyászol. Biztos abban, hogy ezt a veszteséget nemcsak ő, hanem az egész ország és számtalan ember fogja átérezni világszerte.

A bejelentés után sorban érkeztek a részvétnyilvánító üzenetek. Liz Truss miniszterelnök nem sokkal a királynő halála után beszédet mondott a brit népnek. Ebben úgy fogalmazott:

„Mindannyiunkat megrendített a Balmoralból érkezett hír. Őfelsége a királynő halála egy hatalmas sokk a nemzet és a világ számára. II. Erzsébet királynő egy szikla volt, melyre felépült a modern Nagy-Britannia. Országunk nőtt és kivirágzott uralkodása alatt.”

Truss arról is beszélt, hogy a királynő személyes példaképe volt, az odaadás, amivel az országot szolgálta, pedig példaként áll mindenki előtt. Szerinte most egy új korszak veszi kezdetét, amit úgy köszönt a nemzet, ahogy Őfelsége akarta volna. Azzal a felkiáltással, hogy „Isten óvja a királyt!” – zárta beszédét Truss.

Utalva ezzel arra, hogy az örökösödési sorrend szerint II. Erzsébetet legidősebb fia, III. Károly követi a trónon.

Boris Johnson: Most fájdalom van mindannyiunk szívében

Boris Johnson, az Egyesült Királyság előző miniszterelnöke úgy fogalmazott: most fájdalom van mindannyiunk szívében, ez országunk legszomorúbb napja.

Több volt miniszterelnök is részvétét nyilvánította. John Major azt írta: Őfelsége, a királynő 70 éven át nemzetünknek és annak jóllétének szentelte életét. Közfeladatai ellátása során önzetlen, bölcs volt és nagylelkű. (…)

Szerinte igaz mindannyian elvesztettek egy számukra nagyon értékes embert, de miközben gyászolnak, hálásnak kell lenniük, hogy oly sok éven át a kötelességtudat és a vezetés ilyen példaképével voltak megáldva.

Az emberek virágokat visznek a Buckingham-palota elé – Fotó: Toby Melville / Reuters
Az emberek virágokat visznek a Buckingham-palota elé – Fotó: Toby Melville / Reuters

Tony Blair volt miniszterelnök szerint nemcsak uralkodójukat veszítették el, hanem azt a személyiséget is, aki minden másnál jobban összehozta országukat, és megtestesítette mindazt, ami miatt büszkék arra, hogy britek.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint Őfelsége, Erzsébet királynő halála mélységesen szomorú pillanat az Egyesült Királyság és a világ számára is. Mint írta:

„Életét rendkívüli odaadás és szolgálat jellemezte. Skócia népe nevében őszinte részvétemet fejezem ki a királynak és a királyi családnak”.

Emmanuel Macron: Őfelsége a brit nemzet egységét testesítette meg

Több uniós ország miniszterelnöke is részvétét fejezte ki a királynő halála után. Emmanuel Macron francia elnök így emlékezett:

„Őfelsége II. Erzsébet királynő több mint 70 éven keresztül testesítette meg a brit nemzet folytonosságát és egységét”.

Kiemelte, hogy úgy emlékszik rá, mint Franciaország barátjára, egy jószívű királynőre, aki maradandó nyomot hagyott hazájában és évszázadában egyaránt.

Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétnyilvánító üzenetében úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet „a világtörténelem főszereplője volt az utóbbi hetven évben”. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságot és a nemzetközösséget „kiegyensúlyozottan, bölcsességgel, az intézmények és a demokrácia tiszteletben tartásával képviselte”. Olaf Scholz német kancellár azt írta: Hiányozni fog, nem utolsósorban a csodálatos humora.

Őszinte részvétét fejezte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt írta: Gondolataink a királyi családdal és mindazokkal vannak, akik II. Erzsébet királynőt gyászolják az Egyesült Királyságban és világszerte.

António Guterres, az ENSZ főtitkára így emlékezett:

„II. Erzsébetet, mint az Egyesült Királyság leghosszabb életű, legtovább uralkodó államfőjét, széles körben tisztelték könyörületessége, méltósága és elhivatottsága miatt világszerte”.

Kiemelte, hogy II. Erzsébet királynő jó barátja volt az ENSZ-nek, kétszer is ellátogatott a világszervezet New York-i székhelyére több mint ötven év különbséggel. Mélyen elkötelezett volt számos jótékonysági és környezetvédelmi ügy mellett.

A kínai, az orosz és az ukrán elnök mellett, megemlékezett Ferenc pápa is

Hszi Csin-ping, kínai elnök személyes részvétét küldi III. Károly királynak, II.Erzsébet halála miatt. Az elnök a kínai kormány, a kínai nép és a saját nevében is mély részvétét fejezte ki, és együttérzését küldi a brit királyi család összes tagjának. A CCTV által kiadott közlemény arra is emlékeztet, hogy II. Erzsébet volt az első brit uralkodó, aki Kínában járt.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke részvétét fejezte ki III. Károly királynak II. Erzsébet királynő „pótolhatatlan vesztesége” miatt. Hozzátette: „Bátorságot és kitartást kívánok Önnek e nehéz, pótolhatatlan veszteséggel szemben”. Azt kérte III. Károlytól, adja át részvétnyilvánítását az egész királyi családnak és Nagy-Britannia népének.

Volodimir Zeneszkij ukrán elnök a Facebookra feltöltött videóüzenetében emlékezett meg a királynőről. Azt mondta: halála nagy veszteség egész Európának és a világnak.

Ferenc pápa imádkozik a királynő nyugalmáért és azért is, hogy Isten támogassa a trónra kerülő III. Károly királyt.

Rengetegen vannak a Buckingham-palota előtt – Fotó: Henry Nicholls / Reuters
Rengetegen vannak a Buckingham-palota előtt – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Joe Biden: II. Erzsébet egy korszakot határozott meg

Joe Biden amerikai elnök és felesége nyilatkozatot adott ki a királynő halála után, ebben azt írják: II. Erzsébet egy korszakot határozott meg, ő volt a stabilitás megtestesítője, a briteknek a büszkeségük. Biden szerint ő volt az első brit uralkodó, akihez szerte a világban mindenki személyesen tudott kötődni. Ő pedig egész életét annak szentelte, hogy szolgálja a népét. Szerinte a királynő elmélyítette az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közti szövetséget.

II. Erzsébet összesen 14 amerikai elnökkel találkozott, Biden célja, hogy a jövőben is fent maradjon a szoros barátság a brit királlyal és királynővel.

Donald Trump, előző amerikai elnök szerint senki nem volt II. Erzsébet brit királynőhöz fogható. 2019-ben találkozott az uralkodóval, így emlékezett rá vissza: Nagylelkű volt, bölcs, csodálatos volt a humorérzéke és gyönyörű hölgy volt.

Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama a Twitteren üzentek a gyászoló családnak: Hálásak vagyunk, hogy tanúi lehettünk Őfelsége elkötelezett uralkodásának, gondolunk a családra és az Egyesült Királyság népére ezekben a nehéz időkben.

Megszólalt Bill Clinton, volt amerikai elnök is, Twitteren azt írta:

„Gondolataim és imáim a királyi családdal és mindazokkal az emberekkel vannak, akiket Őfelsége egész életében inspirált”.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közleményében azt írja: II. Erzsébet állandó része volt életünknek, és a kanadaiaknak tett szolgálatai örökké fontos részét fogják képezni országunk történetének.

Hírességek is búcsúznak

Elton John zeneszerző Instagrammon azt írta: II. Erzsébet királynő meghatározó része volt az életének a gyerekkorától kezdve, nagyon fog neki hiányozni.

Victoria Beckham, modell, divattervező a királynő egy fiatalkori fényképével emlékezett meg, amihez azt írta: Emlékezni fogunk rá rendíthetetlen hűségéről és szolgálatáról, gondolok a királyi családra ezekben a hihetetlenül szomorú időkben.

Ed Sheeran, énekes a királynő fekete-fehér képét tette ki Instagrammjára, rajta egy piros szívvel.

A még júniusban a királynővel teázó Paddington maci is megemlékezett II. Erzsébetről a Twitteren. Posztjában ennyit írt:

„Köszönök mindent, asszonyom”.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!