Senki nem érti, hogy tűnhettek el a bőröndben megtalált új-zélandi gyerekek

2022. szeptember 3. – 21:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány hete egy aucklandi család elég hátborzongató történetbe keveredett, amikor egy online raktáraukción bőröndöt vásárolt. A család a csomagok kézhezvétele után elkezdte kinyitogatni a bőröndöket, mire

emberi maradványokra bukkantak bennük.

Az új-zélandi rendőrség azonnal nyomozásba kezdett. Azóta kiderült, hogy mindkét holttest gyerekeké, az anyjuk pedig feltehetőleg egy dél-koreai származású nő, akiről 2018 óta nincs sok hír. A gyerekek rokonsága foghíjas, nem tudni, hogy miért nem szűrte ki a rendszer, hogy egyszer csak eltűntek. Az új-zélandi rendőrség bejelentetése szerint azonosította a két gyermeket, de nevüket a családjuk kérésére nem hozták nyilvánosságra.

Nem egy átlagos raktárvásár

Az aucklandi család egyik szomszédja azt mondta: az út túloldaláról látta, hogy felnyitották a bőröndöket, és mindenki hirtelen pánikba esik. Egy korábban krematóriumban dolgozó szomszéd szerint iszonyatos bűz terjedt el a levegőben. „Azonnal felismertem a szagot, és nem tudtam elképzelni, honnan jöhet” – mondta.

A raktárt a szabályok szerint nem lehetett átnézni az aukció előtt. Ilyen árveréseken rendszerint olyan tárolókat adnak el, amelyekre egy ideje már nem fizette senki a bérleti díjat. A raktárt eladó Safe Store cég igazgatója a Daily Mailnek azt mondta, a cég együttműködik a rendőrséggel a nyomozásban, de más információt nem adhatnak ki a sajtónak. A bőröndöket megvásárló család nem hozható kapcsolatba a bűnténnyel, sőt segítséget kaptak a hátborzongató felfedezés okozta trauma feldolgozásához – jelezte az új-zélandi rendőrség.

Helyszínelés az utcában – Fotó: Tvnz / Reuters
Helyszínelés az utcában – Fotó: Tvnz / Reuters

Az eddig ismert információk alapján az emberi maradványok már három-négy éve voltak a bőröndökben, amikor rájuk találtak. Mindkét testet megvizsgálták, ez alapján jutottak arra, hogy a két áldozat 5–10 éves korú, iskolás gyermek volt. A testek mellett néhány személyes tárgy is volt, például babakocsi, bébikomp, egyéb játékok. A hatóságoknak néhány héttel a megtalálásuk után sikerült azonosítaniuk a két gyereket, de a család kérésére egyelőre nem hozták nyilvánosságra, kikről van szó.

Az új-zélandi Stuff szerint egy 2012-es születésű kisfiúról és egy 2009-es születésű kislányról van szó, de ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

„Nem számít, ki hány éve dolgozik rendőként, az ilyen szörnyű eseteknél a nyomozás sose könnyű. Én is kisgyerekes szülő vagyok, de teszem a dolgom” – mondta Tofilau Faamanuia Vaaelua nyomozófelügyelő. A rendőrség megerősített információkkal rendelkezik arról, hogy az áldozatoknak vannak rokonaik Új-Zélandon, más források azonban Dél-Koreát jelölték meg.

Koreai szál

Új-Zélandon és Ausztráliában elég sok dél-koreai bevándorló él. A helyi koreai közösségeket megrázta a hír, miszerint koreai származásúak lehetnek az áldozatok. Diane Lee, a Korea–Új-Zéland Kulturális Egyesület társelnöke kijelentette, hogy megdöbbentette őket az eset.

„A koreai közösségemben mindenki szomorúnak találja a hírt, imádkozunk az ártatlan gyermekekért, akik a mennybe kerültek. Sajnos most nem tehetünk mást, de reméljük, hogy a nyomozás jó irányban fog haladni” – mondta. Lee nem hallott arról, hogy a közösségen belül bárki ismerte volna a gyerekek családját.

Nemcsak a kulturális szervezeteket, hanem a helyi koreai egyházközségeket is sokkolta a hír. Andrew Moon, a Glenfield Community Church lelkésze azt mondta, mindenki számára meglepetés volt a koreai szál, szégyellik a történteket. Moon sem hallott korábban semmit az eltűnt gyerekekről, amíg a médiában meg nem jelent a hír.

„Nem erősítették meg, hogy a gyerekek koreaiak, ezért úgy tűnik, hogy a koreai közösség még mindig egy kicsit szkeptikus” – mondta. A lelkész szerint elképzelhető, hogy tartanak majd megemlékezést, ám egyelőre más plébániákról nem tud, akik ezt tervezték volna.

Az anyjuk évekkel ezelőtt továbbállhatott

Néhány nappal a holttestek megtalálása után kiderült, a rendőrség beazonosította a gyerekek édesanyját is. A feltételezett anya egy dél-koreai születésű, de új-zélandi állampolgárságú nő. Ő 2018-ban elhagyta a szigetországot és Dél-Koreába utazott. A KBS dél-koreai hírállomás arról számolt be, hogy a nő hosszabb ideig Új-Zélandon élt, épp azon a címen, ami a bőröndökön is szerepelt.

A dél-koreai rendőrség még nem indított nyomozást az ügyben, de az Interpolon keresztül együttműködik az új-zélandi hatóságokkal. A helyi hatóságok egyik külügyekkel foglalkozó tisztviselője szerint ha a nő egyértelműen gyanúsítottá válik, akkor valószínű, hogy az Interpol is vörös kategóriába rakja. Ez esetben elfogatóparancsot adnak ki ellene, és megkezdik a kiadatási eljárást is.

Fotó: Tvnz / Reuters
Fotó: Tvnz / Reuters

Lance Burdett korábbi rendőrségi szakértő a Stuffnak azt mondta: az új-zélandi rendőrség nem véletlenül fordult az Interpolhoz. Szilárd feltételezéseik vannak arról, pontosan ki lehet a gyilkos. Az Interpol megkeresése azt is jelentheti, hogy a gyerekek anyja Dél-Koreát is elhagyta.

„Számos érdekes tárgyat találtak a raktárban – mindig marad valami, ami árulkod, és valószínűleg olyan levelek vagy dokumentumok lehettek ott, amelyek segítik az azonosítást.”

De hogy nem vették észre évekig, hogy két gyerek eltűnt?

Burdett a Stuffnak azt mondta, ilyen esetben az egyik első „riasztó” az iskola. A gyerekek iskoláskorúként valószínűleg tanultak valahol, normál esetben pedig az intézmény jelzi ilyenkor, ha valaki egyszer csak hiányozni kezd. Ilyenkor az iskola keres egy hozzátartozót, ám az egyszerűen lesöpörheti a megkeresést, például azzal, hogy a gyerekek külföldre költöztek – ez ugye a bevándorló szülő miatt akár indokoltnak is tűnhet. Az intézmények így könnyen szem elől tévesztik a gyerekeket.

Egy iskolázatlan fiatalokkal foglalkozó szervezet vezetője, Brendon Crompton szerint az is könnyen lehetséges, hogy a gyerekek nem is jártak iskolába. Szerinte Új-Zélandon sok olyan gyerek van, akit soha nem is írattak be iskolába.

Burdett szerint nagyon ritka viszont, hogy két gyerek évekre eltűnjön, és senki ne nézzen utána, mi lett velük.

„Soha nem láttam még ehhez hasonló helyzetet a karrierem során – példátlan és nagyon szomorú” – mondta.

Joggal merül fel ezek után a kérdés, vajon milyen szerepet játszhatott a történetben a gyerekek családja. Hol volt például az áldozatok édesapja? A Stuff szerint a gyerekek anyja férjezett volt, egy szintén dél-koreai származású férfihoz ment feleségül Új-Zélandon. Ő lehetett a gyerekek édesapja is. A férfi azonban 2017 vége felé meghalt rákban, még azelőtt, hogy a felesége Dél-Korába ment volna. Valószínűsíthető, hogy a két gyerek az ő halála és az édesanya Dél-Koreába való távozása között tűnt el.

Ezen túlmenően a tágabb család egyelőre csak annyiban került be a történetbe, hogy azt kérték: ne hozzák nyilvánosságra a gyerekek identitását, hogy őket se lehessen beazonosítani. Arról egyelőre nincs hír, hogy őket valamilyen formában bevonták-e a nyomozásba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!