Heteken belül a második szaúdi nő kapott hosszú börtönbüntetést online posztok miatt

2022. augusztus 31. – 19:17

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb nőt ítéltek évtizedekre börtönbe Szaúd-Arábiában, a Dawn nevű emberi jogi szervezet közlése szerint Nourah bint Saeed al-Qahtani 45 éves büntetést kapott, amiért „az internet segítségével próbálta meg szétszakítani a társadalom szövetét” illetve „a közösségi médián zavarta meg a közrendet” – írja a BBC.

Abdullah Alaoudh, a szervezet Perzsa-öbölért felelős kutatási igazgatója a BBC-nek azt mondta, azután szereztek tudomást a nő ügyéről, hogy egy bírósági forrástól megkapták annak dokumentumait, amelyeket jelenleg is vizsgálnak. Szerinte ezekben semmi nem utal arra, hogy Qahtani bűncselekményt követett volna el, de hozzátette, hogy az általa felhozott vádak ernyője alatt konkrétan bármilyen bejegyzést büntethetnek, ami kicsit is kritikus hangvételű a szaúdi vezetésre nézve.

Ez már a második ilyen eset augusztusban, néhány hete egy másik nőt 34 év börtönre ítéltek, miután olyan, száműzetésben élő szaúdi aktivisták tweetjeit osztotta meg, akik politikai foglyok szabadon bocsátására szólítottak fel. Ezen túl a PhD-jét Angliában végző nő a nők autóvezetéshez való jogáról is posztolt. A mostani eset előtt a rá kiszabott büntetés volt a legnagyobb, amit egy békés aktivista valaha kapott az országban. Tavaly óta egyébként más női aktivistákat is letartóztattak az országban, Alaoudh pedig attól tart, hogy ők is hasonlóan hosszú börtönbüntetésekre számíthatnak majd.

Az eset újfent rávilágít a szaúdi rezsim kegyetlenségére, ami Mohamed bin Szalmán koronaherceg, a királyság de facto vezetőjének uralma alatt sem változik. A hercegről az amerikai hírszerzés kiderítette, hogy személyesen jóváhagyta Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolását 2018-ban. Joe Biden amerikai elnök hatalomra jutása előtt azt ígérte, hogy „páriává teszi Szaúd-Arábiát” az ilyen húzások miatt, de már a beiktatása utáni hónapokban visszatáncolt, és eltekintett a szaúdi rezsim komolyabb szankcionálásától. A teljes hátraarcra múlt hónapban került sor, amikor az amerikai elnök le is pacsizott Bin Szalmánnal az olcsó kőolajhoz jutás reményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!