34 év börtönre ítéltek egy nőt Szaúd-Arábiában néhány tweet miatt

2022. augusztus 17. – 23:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

34 év börtönre ítéltek egy nőt Szaúd-Arábiában néhány Twitter-poszt miatt – írja a Verge. Salma al-Shehab „bűne” az volt, hogy fiókján keresztül emberi jogi aktivisták posztjait osztotta meg.

Al-Shehab az angliai Leedsi Egyetem doktorjelöltje volt, 2021 januárjában vették őrizetbe, amikor visszatért Szaúd-Arábiába vakációzni. Eredetileg hat évre ítélték el, a bíróság szerint „a közrend megzavarására és az állam biztonságának és stabilitásának veszélyeztetésére” használta a közösségi médiát. A szaúdi igazságszolgáltatás azért ítélte meg ilyen súlyosan al-Shebab tevékenységét, mert olyan, száműzetésben élő szaúdi aktivisták tweetjeit osztotta meg, akik politikai foglyok szabadon bocsátására szólítottak fel. Ezen túl az egyetemista lány a nők autóvezetéshez való jogáról is posztolt.

Az eset újfent rávilágít a szaúdi rezsim kegyetlenségére, ami Mohamed bin Szalmán koronaherceg, a királyság de facto vezetőjének uralma alatt sem változik. A hercegről az amerikai hírszerzés kiderítette, hogy személyesen jóváhagyta Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolását 2018-ban. Joe Biden amerikai elnök hatalomra jutása előtt azt ígérte, hogy „páriává teszi Szaúd-Arábiát” az ilyen húzások miatt, de már a beiktatása utáni hónapokban visszatáncolt, és eltekintett a szaúdi rezsim komolyabb szankcionálásától. A teljes hátraarcra múlt hónapban került sor, amikor az amerikai elnök le is pacsizott Bin Szalmánnal az olcsó kőolajhoz jutás reményében.

Az al-Shebab ügyében fellebbezést benyújtó ügyészek a szaúdi kiberbűnözés és terrorizmus elleni törvények alapján súlyosabb büntetést kértek, sikerrel: az augusztus 8-án kiszabott ítélet már 34 év börtönt állapított meg. A Freedom Initiative nonprofit szervezet – amely a Közel-Keleten fogva tartott foglyok jogaiért küzd – azt állítja, hogy ez a leghosszabb ismert büntetés, amelyet Szaúd-Arábiában női jogvédő aktivistára szabtak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!