Brit hírszerzés: Partvonalra szorult az orosz vezetésben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter

2022. augusztus 29. – 12:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Partvonalra került Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz vezetésen belül az Ukrajna lerohanása elleni offenzíva lassúsága és akadozása miatt – állítja a brit védelmi minisztérium (MoD). Az intézmény szerint mind az ország vezetésében, mind a katonák között folyamatosan csökken Sojgu megbecsültsége.

A MoD titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy a katonai jelentéseket ma már nem Sojgunak, hanem közvetlenül Putyinnak küldik a tisztek, a miniszter pedig az operatív vezetésből is fokozatosan kiszorul. A friss brit jelentés szerint a katonák között is elég rossz Sojgu megítélése, miután a háború már több mint fél éve tart, és több tízezer orosz katona esett el a harcok során.

Oroszország eredetileg egy néhány napig, legfeljebb néhány hétig tartó villámháborúval akarta térdre kényszeríteni Ukrajnát, ez a terv azonban rövid időn belül kudarcba fulladt. Az oroszok ezt belátva egy idő után kivonultak a megszállt területek egy részéről, és Kelet-Ukrajnára koncentrálták az erőiket, de az offenzíva ott is hónapok óta csigalassúsággal halad.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!