Független felügyelő vizsgálná át a Trumpnál lefoglalt iratokat

2022. augusztus 28. – 08:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


A bíróság támogatja független jogi felügyelő kinevezését a Donald Trump floridai ingatlanában az FBI által lefoglalt iratok átvizsgálásához, a jogi lépést a volt elnök ügyvédei kezdeményezték hétfőn.

A döntésről szóló, szombaton megjelent bírói közlemény előzetes szándékról szól a különleges szakértő kinevezésére. A döntést Donald Trump beadványának áttekintése, valamint az előterjesztett rendkívüli körülményeket figyelembe véve hozta meg a bíróság.

Donald Trump ügyvédei hétfőn a „kivételes körülményeket” jelölték meg fő indokul arra, hogy a nyomozóhatóság munkájának felügyeletére egy független harmadik fél kirendelését kérik. Beadványuk szerint az a döntés, miszerint a Szövetségi Nyomozó Hivatal házkutatást tarthatott egy magáningatlanban csupán néhány hónappal a 2022-es félidős választások előtt, felvet politikai számításokat, ami „azt célozhatja, hogy megpróbálják a Republikánus Párt vezető hangját elhalkítani”.

Szintén szombaton a Nemzeti Hírszerzés (National Intelligence) igazgatója, Avril Haines levélben tájékoztatta a kongresszus két bizottságának demokrata párti elnökeit, hogy ő és hivatalos személyek fogják bemutatni a „vezető törvényhozóknak” azokat a potenciális kockázatokat, amelyeket a Donald Trumpnál lefoglalt iratok jelentenek a nemzetbiztonságra nézve.

Pénteken nyilvánosságra hozták azt a nyilatkozatot, amit az FBI egyik ügynöke tett, amikor végzést kért a bíróságtól, hogy előzetes bejelentés nélkül tartsanak házkutatást Donald Trump mar-a-lagói birtokán. Azt eddig is lehetett tudni, hogy az exelnök kb. 15 doboznyi, több mint 700 oldalnyi titkosított dokumentumot vitt magával, amikor kiköltözött a Fehér Házból.

Igaz, a 38 oldalas dokumentum nagy részét olvashatatlanná tették, 21 oldalon teljesen vagy részben kitakarták a szöveget. Az igazságügy minisztérium sokáig a nyomozás érdekeire és a tanúk védelmére hivatkozva nem járult hozzá a nyilatkozat nyilvánosságra hozatalához.

Az Igazságügyi Minisztérium pénteki lépését nagy várakozás előzte meg, mert sokan azt várták, hogy kiderülnek belőle részletek azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen nyomozati eljárás keretében kért és kapott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda végzést a volt elnök floridai otthonának átkutatására.

A házkutatás során lefoglalt dokumentumok tartalma nem ismert, bár a sajtóban megjelentek híresztelések arról is, hogy atomfegyverekhez köthető iratokat is lefoglaltak.

Trump továbbra is azzal védekezik, hogy nem követett el jogsértést, mert még elnökként már korábban feloldotta a kérdéses iratok titkosítását. Bruce Reinhart bírót, aki engedélyezte az augusztus 8-i házkutatást, azzal vádolta, hogy ellenséges vele szemben. Úgy fogalmazott, hogy a bírónak sosem kellett volna engedélyeznie, hogy „betörjenek az otthonába”, máshol pedig boszorkányüldözésnek nevezte a történteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!