Egy rebellis német falu már 12 éve szakított a fosszilis energiával, ma „Putyinoktól és sejkektől” is függetlenek

2022. augusztus 26. – 11:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Putyin fenyegethet a gázcsapok elzárásával, ahogy csak akar, egy németországi falu lakóit ez cseppet sem izgatja. A brandenburgi Feldheimben a hő- és a villamos energia a helyi szélturbinákból és biogázüzemekből származik, 55 szélturbinával termelnek áramot mintegy 50 ezer háztartásnak, de – ahogy a polgármester a videóban fogalmaz – Putyinoktól és sejkektől független a település gázellátása is, amely ráadásul olcsó és klímasemleges. A Deutsche Welle riportja:

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg, ugyanakkor mi is kiemelten foglalkozunk a villamos energia, illetve a gázárak elszabadulásával. A Telex éppen péntek reggel közölt elemzést arról, hogy a nemzetközi áramár már négyszer nagyobb, mint a lakossági piaci ár, ami teljes piaci áron havi 60-70 ezer forintos áramszámlát jelentene a háztartásokban. A helyzet most olyan, hogy a kereskedőknek már olajból is megéri áramot termelni.

Minden héten írunk az energiaárak szinte exponenciális drágulásáról is, rácsodálkoztunk már az elmúlt két évben az 50, a 100, a 200, a 300, most éppen a 700 euró/MWh-s, eszelős áramárakra. Az áramárat több tényező csökkenthetné: elhozhatja ezt egy csapadékos szeptember, amikor beindulnak a vízerőművek, vagy ha beindul a most karbantartás alatt lévő erőműpark. Fontos lenne a piac józansága is, és furcsa módon most jól jön a recesszió, mert a kisebb kereslet képes lesz csökkenteni a villany árát, írtuk elemzésünkben.

Eközben az orosz–ukrán háború hatásai nemcsak Európa és így egyébként kiemelten Németország energiaellátottságát érinti drámaian, hanem a környezetterhelést is. Éppen ma derült ugyanis ki, hogy miközben Európa energiaköltségei az egekbe szöknek, Oroszország nagy mennyiségű gázt éget el, amit szakértők szerint korábban Németországba exportáltak volna. Szakértők becslései szerint naponta mintegy 10 millió dollár (több mint 4,1 milliárd forint) értékű gázt égetnek el a finn határhoz közeli portovajai LNG-terminálban, ahol így naponta mintegy 4,34 millió köbméter gázt pazarolnak el.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!