Orosz védelmi miniszter: Oroszország kész megadni a szükséges segítséget a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek

2022. augusztus 25. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője azt mondta, hogy csapata „nagyon-nagyon közel van” ahhoz, hogy el tudjon menni az orosz felügyelet alatt álló zaporizzsjai atomerűhöz. A France 24 francia televízió kérdésére, hogy a létesítménybe való bejutásról folytatott tárgyalások sikerrel jártak-e, Grossi azt válaszolta: „Nagyon-nagyon közel vagyunk ehhez.”

A NAÜ vezetője figyelmeztetett, hogy a művelet „rendkívül összetett”, de reményét fejezte ki, hogy a küldetésre „napokon belül” sor kerülhet. Azt mondta: „Oda kell mennünk, stabilizálnunk kell a helyzetet és biztosítanunk kell a NAÜ jelenlétét.”

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön telefonon beszélt francia kollégájával, Sébastien Lecornu védelmi miniszterrel. A hívást a francia fél kezdeményezte. Az egyeztetés során szóba került a zaporizzsjai atomerőmű helyzete is – közölte az orosz védelmi minisztérium. Beszámolójuk szerint Sojgu a NAÜ-misszió fontosságát hangsúlyozta, és közölte, hogy Oroszország kész megadni a szükséges segítséget az ügynökség ellenőreinek.

A Bloomberg diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, a NAÜ már szeptember 5. előtt delegációt küldene az atomerőműhöz. A tervek szerint az erőmű elleni támadásokat kivizsgáló csapatban nemcsak az ügynökség ellenőrei, hanem biztonsági tisztviselők is szerepet vállalnának.

(Guardian, Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!