Putyin-bíráló orosz üzletember holttestét találták meg egy washingtoni lakóháznál

2022. augusztus 18. – 20:13

frissítve

Putyin-bíráló orosz üzletember holttestét találták meg egy washingtoni lakóháznál
Dan K. Rapoport 2018-ban beállított Facebook-profilképe – Forrás: Dan Rapoport / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Holtan találtak egy washingtoni lakóépület előtt egy lettországi származású orosz-amerikai üzletembert, írja a Washington Post. Dan K. Rapoport ismert támogatója volt az oroszországi ellenzék legjelentősebb politikusának, Alekszej Navalnijnak, és éles kritikával illette Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A rendőrséghez arról érkezett bejelentés, hogy egy ember le akar ugrani egy épület tetejéről. Mire a rendőrök odaértek, Rapoport testét a ház előtt találták. A férfi teste mellett 2620 dollár készpénzt, egy floridai jogosítványt és egy törött mobiltelefont találtak több más tárgy mellett. A férfit kórházba szállították, ahol megállapították a halálát. A rendőrség nem gyanakszik bűncselekményre.

Később a férfi felesége, Alyona Rapoport is megszólalt egy Facebook-posztban: „Összetörten közlöm mindenkivel, hogy a férjem, Dan Kaplun Rapoport vasárnap, augusztus 14-én elhunyt. Lányommal együtt arra kérünk mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a magánéletünket, amíg megpróbáljuk feldolgozni a gyászunkat ebben a rendkívül nehéz időszakban.”

Rapoport Lettország fővárosában, Rigában született 1970-ben – ekkor még többségében oroszajkú volt a város. 1980-ban családjával együtt az Egyesült Államokban kapott Rapoport politikai menedéket, majd 1991-ben a Houstoni Egyetemen szerzett diplomát. Ezután visszatért Oroszországba, ahol több amerikai-orosz pénzügyi vegyesvállalat vezetésében is részt vett, ingatlanbefektetései is voltak Moszkva belvárosában. 2012-ben azonban az Egyesült Államokba költözött, állítása szerint az orosz ellenzék aktív támogatása miatt.

2016-ban Rapoport Kijevbe költözött, 2017-ben pedig washingtoni otthonát is eladta – nem másnak, mint Donald Trump volt amerikai elnök lányának, Ivanka Trumpnak.

Ezt figyelembe véve különösen érdekes, hogy Rapoport mégis Washingtonban halt meg. Az eset pedig leginkább azokhoz a rejtélyes ügyekhez hasonlít, mint amikor a Gazprom egyik síközpontjának igazgatója zuhant le egy szikláról, vagy amikor egy orosz gázipari oligarcha holttestét találták meg a meggyilkolt családjával együtt egy spanyolországi üdülőhelyen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!