Csökkentik a földgáz áfáját Németországban

2022. augusztus 18. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban, írja az MTI. A berlini kormány ezzel reagálna arra, hogy az októbertől tervezett gázáradó bevezetése ne járjon plusz teherrel a lakosság számára.

„Ezzel a lépéssel összességében nagyobb mértékben tehermentesítjük a fogyasztókat, mint amekkora többletterhet a gázáradó okoz” – mondta csütörtökön Olaf Scholz német kancellár. Scholz hozzátette: a német kormány elvárja a gázszolgáltatóktól, hogy az adócsökkentést egy az egyben áttereljék a fogyasztók felé.

A kilowattóránként körülbelül 2,4 eurocentes gázáradót azért vezeti be ősztől a német kormány, hogy kompenzálni tudja az orosz gázár emelkedése miatt megszorongatott gázvállalatokat. A német köztévé hírportálja arról ír, hogy Berlin eredetileg teljesen eltörölte volna a gáz áfáját az új adó bevezetésével párhuzamosan, ezt viszont az Európai Bizottság nem engedélyezte.

Németország egyébként komoly lépésekkel készül a téli időszakra: folyamatosan töltik fel a gáztározókat, ezzel párhuzamosan pedig több intézkedéssel is csökkentenék az ország energiafogyasztását.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!