Lvivben találkozott Zelenszkij a török elnökkel és az ENSZ főtitkárával

2022. augusztus 18. – 20:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lvivben találkozott egymással Recep Tayyip Erdoğan török elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és António Guterres, az ENSZ főtitkára, írja a Guardian.

Zelenszkij szerint az ENSZ-nek lépnie kell a zaporizzsjai atomerőmű biztonsága érdekében, ugyanis az orosz „agresszor terrorja katasztrofális következményekkel járhat az egész világ számára”. Az ukrán elnök szerint fegyvermentesíteni kell az atomerőmű környékét, és fel kell szabadítani azt az orosz erők megszállása alól.

Az ukrán elnök megegyezett abban Guterres-szel, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség munkatársai „a megszállóktól mentes útvonalon” jutnak majd el az erőműhöz. Ezen kívül tárgyaltak az ukrán hadifoglyok helyzetéről, kiemelve a mariupoli Azovsztal acélgyár ukrán védőinek állapotát.

Recep Tayyip Erdogan, Volodimir Zelenszkij és António Guterres kézfogása a lvivi találkozón – Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Recep Tayyip Erdogan, Volodimir Zelenszkij és António Guterres kézfogása a lvivi találkozón – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Erdoğan török elnök szintén aggodalmát fejezte ki a zaporizzsjai fejlemények miatt: „Aggódunk. Nem akarunk egy újabb Csernobilt” – mondta a találkozó után. A török államfő emellett aláírt egy megállapodást Ukrajnával arról, hogy segítenek helyrehozni a háború után a harcok során megsemmisült infrastruktúrát – bővebben viszont nem tudni, mekkora támogatásról lehet szó.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!