Kim Dzsongun elkaphatta a koronavírust, húga szerint lázas volt

2022. augusztus 11. – 05:32

frissítve

Kim Dzsongun elkaphatta a koronavírust, húga szerint lázas volt
Kim Dzsongun egészségügyi dolgozókat köszönt a koronavírus legyőzése után – Fotó: KCNA / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Először merült fel észak-koreai közlés alapján, hogy Kim Dzsongun, az ország vezetője elkaphatta a koronavírust, legalábbis az országot 2011 óta vezető Kim húga, Kim Jodzsong arról beszélt, hogy testvére "lázas volt" a járvány során. "Bár súlyos, magas lázzal járó beteg volt, egy pillanatra sem tudott lefeküdni, ha azokra az emberekre gondolt, akikről a végsőkig gondoskodnia kellett a járványellenes háborúval szemben" – mondta testvéréről. Kim Jodzsong azt is hozzátette, hogy Dél-Korea a felelős a járvány északi elterjedéséért, ezt a határon átküldött, a vírussal megfertőzött röplapokkal érték el. Dél-Korea visszautasította a vádakat.

Kim Jodzsong a BBC által idézett beszédjének apropója az volt, hogy bejelentse, legyőzték az országba hivatalos közlés szerint 2022 májusában, de valójában szinte biztos, hogy korábban megérkező járványt. A híradásokban azóta lázzal járó, esetekben halált is okozó betegségről számoltak be. Kim Jodzsong mostani hivatalos közlése szerint "csodás" módon csak 74-en haltak meg a járványban, ami az állami média szerint 4,8 millió embert fertőzött meg. Ehhez viszonyítva a 74 halott messze a legalacsonyabb halálozási ráta lenne a Földön, de ahogy minden hivatalos észak-koreai közlés, így ennek esetében is szkeptikusak a külföldi megfigyelők és szakemberek, tekintve, hogy Észak-Korea egészségügyi rendszere az egyik legrosszabb a Földön, és oltással sem rendelkeznek a koronavírus ellen. Ennek hiányában inkább fűzfalevéllel és rakétákkal kezelik a tragikus járványhelyzetet.

Észak-koreai közlés szerint a járványt egyértelműen és szándékosan déli szomszédjuk szabadította rájuk, amit Kim Jodzsong " "emberiség elleni bűncselekménynek" nevezett, hozzátéve, hogy országa erős válaszreakciót fontolgat az ügyben. Dél-Korea korábban valóban küldött röplapokat a határ északi oldalára különféle ballonok segítségével, de ezt 2021-ben betiltották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!