A kínai hadsereg befejezte a hadgyakorlatot, de gyakori őrjáratokat tervez Tajvannál

2022. augusztus 10. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Kína befejezte a hadgyakorlatait Tajvan partjainál, amit még a múlt héten kezdett az amerikai házelnök, Nancy Pelosi látogatására reagálva. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg sikeresen teljesített minden feladatot, amit kitűzött, mondta a parancsnokság szóvivője, Si Ji ezredes a Bloomberg cikke szerint.

Hozzátette, hogy a tajvani szoros felé az őrjáratokat rendszeresítik, attól függően, hogyan alakul a tajvani helyzet. A múlt héten kilenc rakétát is kilőttek a kínaiak, 26 éve nem tartottak ilyen erődemonstrációt a sziget partjainál. Kína több területen megszakította a kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Kína továbbra is saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant, árulásként hivatkozott Pelosi útjára.

A több őrjárat amiatt lehet aggasztó, mert Kína ezt a finom nyomásgyakorlást megpróbálja a status quo részévé tenni.

Menczer Tamás külügyi államtitkár Kína mellett foglalt állást a kérdésben az „egy Kína” elv hangsúlyozásával. Az egy Kína elv azt jelenti, hogy Kína név alatt egyetlen ország létezik, ez pedig a Kínai Népköztársaság, és Tajvan ennek része. Ezt az elvet alkalmazza maga a Kínai Népköztársaság pekingi vezetése, valamit a velük diplomáciai kapcsolatot fenntartó államok túlnyomó többsége.

Azok, akik nem fogadják el az egy Kína elvet, Tajvant külön országnak tekintik, vagy a két Kína elvet fogadják el, miszerint két állam viseli a Kína nevet, a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság, azaz Tajvan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!