Oroszország kiutasított tizennégy bolgár diplomatát

2022. augusztus 05. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy bolgár diplomatát nemkívánatos személynek nyilvánított és kiutasított az országból az orosz külügyminisztérium pénteken. A bejelentés szerint az intézkedést a bolgár fél korábbi „teljességgel indokolatlan” lépése indokolja. Június végén Bulgária bejelentette, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót.

Oroszország azt is kifogásolta, hogy Bulgária július végén bejelentette, ideiglenesen bezárja konzulátusát Jekatyerinburgban. Az oroszok válaszként ugyanezt teszik az észak-bulgáriai Rusze városában működő főkonzulátusukkal. „Ezekért a kontraproduktív intézkedésekért teljes egészében a bolgár kormányt terheli felelősség” – közölte az orosz külügyminisztérium.

Az utóbbi hónapokban több európai ország is kiutasított orosz diplomatákat az ukrajnai háború miatt. Ezekre az intézkedésekre Moszkva hasonló lépésekkel reagált. Az orosz gáztól erősen függő Bulgária számára a gázszállításokat is korlátozni kezdte az orosz fél. A mélypontra zuhant orosz-bolgár kapcsolatokról ebben a cikkben írtunk részletesen.

(MTI, Interfax)

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!