Nancy Pelosi az észak-koreai atomfenyegetés miatt aggódik, Kína továbbra is felelőtlennek tartja tajvani látogatását

2022. augusztus 4. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kína nem nyugszik bele Nancy Pelosi szerdai, tajvani látogatásába, csütörtökön a kínai külügyminiszter újra „felelőtlennek és észszerűtlennek” nevezte a rövid látogatást, miközben Nancy Pelosi már Dél-Koreából az észak-koreai atomfenyegetés miatti aggódik – írja a Reuters.

Az erőteljes diplomáciai konfliktust eredményező, Caj Jing-ven tajvani elnökkel folytatott megbeszélés után Nancy Pelosi már szerdán távozott Tajvanból, körútját Dél-Koreában folytatta. Itt a Reuters beszámolója szerint az amerikai házelnök, dél-koreai társával folytatott megbeszélés után elmondta, hogy mindketten aggódnak az észak-koreai fenyegetés miatt, az Egyesült Államok pedig támogatást ígért az ország atomfegyver-mentesítéséhez. Pelosi tajvani látogatását egyébként Észak-Korea is elítélte, mivel az ország szerint Tajvan kérdése Kína belügyének számít.

A tervek szerint Nancy Pelosi csütörtökön még ellátogat az utóbbi időben megerősített Észak- és Dél-Korea közti határhoz. Itt utoljára Donald Trump, korábbi amerikai elnök járt 2019-ben, mikor találkozott Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral. A dél-koreai elnökkel, Jun Szogjolal mivel éppen szabadságát tölti nem találkozik az amerikai házelnök, a nap folyamán telefonon egyeztetnek majd. A helyi sajtó azt feltételezi, hogy Jun azért is kerüli a találkozást, hogy megelőzze a Kínával való ellentétet.

Eközben Kína továbbra sem nézi nyugodtan Nancy Pelosi körútját, különös tekintettel a tajvani látogatásra. Kína a házelnök látogatásának hírére az ország éles hadgyakorlatba kezdett a Tajvan körül. Vang Ji kínai külügyminiszter pedig újra elítélte Pelosi tajvani látogatását:

„Az Egyesült Államok mániákusan, felelőtlenül és rendkívül irracionálisan viselkedik”

A Reuters információ szerint két rakétát is kilőttek Matsu-szigetek közelében, amelyek Kína partjainál fekszenek. „Kína gyakorlatokat tart a legforgalmasabb nemzetközi vízi utakon és légi útvonalakon, ez felelőtlen, törvénytelen magatartás” – reagáltak tajvani tisztségviselők.

Arról, hogy Peking huszonhat éve nem látott tengeri erődemonstrációt lengetett be Pelosi tajvani útja után, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!