Nancy Pelosi már el is hagyta Tajvant, Dél-Koreában folytatja körútját

2022. augusztus 3. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai házelnök, Nancy Pelosi Dél-Korában folytatja körútját, miután egy megbeszélés után el is utazott Tajvanról – írja az MTI.

Az erőteljes diplomáciai konfliktust eredményező, Caj Jing-ven tajvani elnökkel folytatott megbeszélés után Pelosi közölte, hogy „ma a világ a demokrácia és az autokrácia közötti választással néz szembe”. Hozzátette, hogy országa elkötelezettsége „sziklaszilárd a demokrácia megőrzése iránt, itt Tajvanon és bárhol máshol a világban.” Pelosi szerint az Egyesült Államok 43 éve ígéretet tett, hogy mindig Tajvan mellett fog állni.

Tajvan elítélte a éleslövészetet is tartalmazó kínai hadgyakorlatot, ami 1995 óta a legnagyobb Tajvant célzó hadgyakorlat, akkor az elnök amerikai látogatása kapcsán fejezte ki így nemtetszését Kína. Caj Jing-ven elnök a mostani megbeszélés után Kínának üzenve ennyit mondott:

„A demokratikus Tajvannal szembeni bármilyen agressziónak beláthatatlan következményei lennének az egész ázsiai-csendes-óceáni térségre nézve”

A rövid találkozót Peking nem nézte jó szemmel: Kína már korábban kijelentette, hogy ellenez bármifajta személyes találkozót a tajvani vezetők és külföldi politikusok között. Nem véletlen, hogy több katonai gyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani területi vizekre is, ezentúl több, fenyegető hangvételű nyilatkozatot is kiadtak hatfős amerikai delegáció kedd esti tajpeji megérkezése után. Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán bohózatnak nevezte Pelosi tajvani útját, és arra figyelmeztetett, hogy

„akik a tűzzel játszanak, elpusztulnak.”

Reagálva a kínai katonai gyakorlatra Tajvan szerdán mozgósította elfogóvadászait, aminek célja, hogy elriasszák a Tajvan légterét megsértő kínai repülőket. Ezentúl aktiválták légvédelmi rakétarendszerüket is, hogy követni tudják a kínai köteléket, ami 16 Szu-30-as vadászrepülőből és 11 egyéb típusú sugárhajtású gépből állt.

Az Egyesült Államok protokollsorrendjében – elnök és alelnök után – harmadik helyen álló házelnök látogatása tovább rontotta az így is feszült amerikai-kínai viszonyt. Kína mellett Oroszország és Észak-Korea elítélte Pelosi tajvani látogatását: moszkvai vezetés agresszív provokációnak minősítette Pelosi látogatását, még Észak-Korea szerint Tajvan kérdése Kína belügyének számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!