Kilenc és fél év börtönbüntetést kért az orosz bíróság Brittney Grinerre

2022. augusztus 4. – 15:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc és fél éves börtönbüntetést kértek kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra, Brittney Grinerre aki februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában.

Az ügyész, Nyikolaj Vlasszenko közölte, hogy közel a maximálisan kiszabható ítéletet kéri a bíróságtól a játékosra. Emellett az ügyészség egymillió rubeles (hat és fél millió forint) bírság kiszabását is kérte. A négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centere az orosz fővároshoz közeli Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere július elején kezdődött. Griner a WNBA mellett – sok női kosárlabdázóhoz hasonlóan – Amerikán kívül is játszott, ő például az orosz Jekatyerinburg csapatában, ismert figurának számított tehát Oroszországban, amikor elkapták a repülőtéren.

A 31 éves Grinert hat hónapja, 2022. február 17-én, egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában. A hosszú hónapok jelentette nyomás alatt július 7-én elismerte bűnösségét a Moszkva melletti bíróság előtt, azt vallva, hogy sietve pakolt, ezért a kérdéses patronok véletlenül kerültek a táskájába.

Arról, hogy egy éppen zajló háború közepén hogyan vált Griner egy geopolitikai játszma sokadik, de mindezidáig talán legnagyobb halnak számító résztvevőjévé, azzal ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Azt is körüljártuk, hogy az Egyesült Államok a legismertebb orosz elítéltet, Viktor But fegyverkereskedőt adná át Oroszországnak, cserébe Grinerért és egy másik elfogott amerikaiért. A hírek szerint azonban Moszkva emelte a tétet, egy gyilkosságért Németországban életfogytiglani börtönre ítélt emberét is bevonná a csereügyletbe, és egyelőre nem látszik az alku közelsége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!