Gerhard Schröder szerint a gabonaalku az első lépés lehet a tűzszünet felé

2022. augusztus 3. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

A volt német kancellár és Vlagyimir Putyin barátja, Gerhard Schröder szerint az orosz elnök tárgyalásos megoldást szeretne az ukrajnai háborúra, és a gabonaszállításokról kötött megállapodás is ezt segítheti előre: „a gabonaalku volt az első siker, talán ezt lassan ki lehet terjeszteni a tűzszünetre is”, mondta. Schröder a német sajtónak beszélt arról, hogy múlt héten találkozott Putyinnal Moszkvában.

A gabonaexportról és a biztonsági feltételekről július végén kötöttek megállapodást a felek, a tengerparti Odesszából pedig hétfőn megindult az első gabonaszállító hajó azóta, hogy a Fekete-tenger ukrán vizeit blokád alá vonták az orosz erők.

Schröder azt is mondta, szerinte Ukrajnának a NATO-tagság alternatívája lehet a fegyveres semlegesség, mint Ausztriának.

Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin 2018-ban Fotó: Alexey Druzhinin / AFP
Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin 2018-ban Fotó: Alexey Druzhinin / AFP

Schröder 1998 és 2005 között volt Németország kancellára a szociáldemokraták és a Zöldek koalíciójának élén. A kormányfői poszt után az Északi Áramlatot építő orosz-német cég felügyelőbizottságában kapott elnöki posztot, majd 2017-től a Rosznyefty kőolaj- és földgázipari társaság részvényesei választották meg felügyelőbizottsági elnöknek. Az elmúlt hónapokban többször is bírálták a nyilvánosságban Schrödert, amiért nem határolódott el nyilvánosságban Vlagyimir Putyintól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!