Isztambulba ért az első ukrán gabonaszállítmány, már a hajót is átvizsgálták

2022. augusztus 3. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán átvizsgálták Isztambulban azt a teherhajót, ami 26 ezer tonna kukoricát visz Libanonba. Ez az első hajó, amit az oroszok kiengedtek a blokád alá vont Odessza kikötőjéből. A hajó hétfő reggel indult el, a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudott a megfelelő ütemben haladni, de még kedd este odaért Isztambulba. A Sierra Leone-i felségjelzés alatt közlekedő Razonit hajót orosz, ukrán és török ENSZ tisztviselők ellenőrizték.

Átvizsgálják a hajót Isztambulban – Fotó: Turkish Defence Ministry / AFP
Átvizsgálják a hajót Isztambulban – Fotó: Turkish Defence Ministry / AFP

A gabonaexportról és a biztonsági feltételekről július végén kötöttek megállapodást a felek. Törökország azzal számol, hogy naponta egy-három gabonaszállító hajó hagyhatja majd el az odesszai kikötőt a következő időszakban, ha semmi rendkívüli nem jön közbe. Zelenszkij ukrán elnök szerint az első hajó elindítása az első jó jel, hogy enyhülhet a globális élelmiszerválság, de szerinte korai lenne egyelőre messzemenő következtetést levonni. A hírek szerint a hajó „rövidesen” továbbindulhat Libanonba.

Ukrajna a világ egyik legfontosabb kukoricaexportőre. Arról, hogy az ország gabonaexportja milyen hatással van a világpiacra, ebben a cikkünkben olvashat. (Guardian, Sky News, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!