Szeptember elején tartanának népszavazást Herszon és Zaporizzsje megye Oroszországhoz csatolásáról

2022. július 25. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg Ukrajna ellentámadásra készül Herszon és Zaporizzsja megyékben, addig Oroszország népszavazást tervez a két dél-ukrajnai régióban, írja a Guardian a RIA Novosztyi híre alapján. Zaporizzsja megye megszállt területeinek egyik orosz tisztviselője a hírügynökségnek arról beszélt, hogy szeptemberben tartanának referendumot arról, hogy a két területet Oroszországhoz csatolják.

„Minden afelé halad, hogy a népszavazást szeptember első felében megrendezzük. A pontos időpontját még nem mondom meg. Egyelőre a választási bizottságokat alakítjuk ki”

– mondta Vlagyimir Rogov. Az orosz hírügynökség szerint a választási bizottságok fő munkája a választói listák kialakítása lesz, „tekintettel arra, hogy egyesek elhagyták a régiót”.

Azonban elképzelhető, hogy a választáshoz szükséges személyzet hiánya lesz a referendum Achilles-sarka: Rácz András Oroszország-szakértő szerint rengeteg helyi kollaboránsra van szükség ahhoz, hogy egy népszavazást megrendezzenek. Ezt pedig megnehezíti, hogy nagyon erős az ukrán ellenállás a megszállt területeken, és rendszeresen ölnek kollaboránsokat.

Szintén megnehezíti egy esetleges népszavazás megrendezését, hogy nem lenne egyértelmű, milyen jogrendszerben szavazhatna erről a két dél-ukrajnai megye lakossága. „Nincs Zaporizzsjai vagy Herszoni Népköztársaság nevű szeparatista entitás. Van egy de facto orosz katonai igazgatás, de ez nincs semmilyen módon legitimálva. Ami azt eredményezi, hogy bármiféle, itt rendezett »népszavazás« még annyira sem lenne legitim, mintha a Donbaszban tartanának ilyesmit” – mondta a Telexnek Rácz András. Bővebben a népszavazás és az ukrán ellentámadás kérdéseiről itt olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!