Visszatérne az ukrán menekültek többsége a hazájába, de csak a háború vége után

2022. július 25. – 15:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán menekültek döntő többsége visszatérne a hazájába, de csak akkor, ha véget érnek a harcok Ukrajnában – ez derül ki a 4Service nevű kutatócég felméréséből, melyhez segítséget nyújtott nekik két ukrán mobilcég, a Kyivstar és a Lifecell is. A kutatásban 3027-en vettek részt 36 országból – rajtuk keresztül szerették volna felmérni annak a több mint 4,2 millió ukrán menekültnek a sorsát, aki elhagyta a hazáját február 24. után.

A legtöbben, 1,7 millióan Lengyelországba menekültek, ők teszik ki az összes menekült 39,5 százalékát. Fontos célpontnak számít ezen kívül Németország (546 ezer menekült), Csehország (223 ezer), Szlovákia (195 ezer), Magyarország (186 ezer), Románia (124 ezer) és Ausztria is (102 ezer).

Hová menekültek Ukrajnából? – Forrás: 4Services
Hová menekültek Ukrajnából? – Forrás: 4Services

A válaszadók több mint fele nem is egyből a háború kitörése után, hanem 2-3 héttel később, március elején hagyta el az országot. Közel 40 százalékuk viszont már február végén útnak indult Ukrajnából. 64 százalékuk a gyerekeikkel, unokáikkal indult el otthonról, az állatokat tartók 44 százaléka pedig a háziállatukkal együtt hagyta el Ukrajnát.

Kikkel hagyták el az országot az ukrán menekültek? – Forrás: 4Services
Kikkel hagyták el az országot az ukrán menekültek? – Forrás: 4Services

A menekülők 79 százaléka hagyta hátra az ingatlanát, 51 százalékuk viszont a munkáját is. A fogadó országokban a menekültek többsége, 68 százaléka ideiglenes státuszt kért, míg 16 százalékuk turistavízummal marad Ukrajnán kívül, és csak 2 százalékuk kért menekültstátuszt.

A megkérdezettek több mint háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy biztosan visszatér Ukrajnába, és közel 14 százalékuk mondta azt, hogy inkább visszatérne a hazájába, mintsem hogy külföldön maradjon. A legtöbben (68 százalékuk) azonban megvárnák a visszatéréssel azt, hogy véget is érjen az öt hónapja dúló háború.

Sokan döntöttek persze a visszatérés mellett is: az utóbbi időben nagyjából ugyanannyi ember lépi át Ukrajna határait kifelé, mint befelé. Ebben a cikkünkben írtunk bővebben arról, miért tér vissza valaki Ukrajnába, ahol továbbra sem biztonságos a helyzet, és hogy mi vár azokra, akik visszatérnek a többé vagy kevésbé szétrombolt városukba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!