Oroszország is kivizsgáltatná a háborús bűnöket, de nem bíznak az ENSZ-ben

2022. július 25. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán fegyveres erők 92 tagját vádolja emberiesség elleni bűncselekményekkel Oroszország, írja a háborús bűnöket kivizsgáló orosz bizottság jelentése alapján a BBC.

Eddig főleg arról lehetett olvasni a hírekben, hogy Ukrajna és a Nemzetközi Büntetőbíróság hogyan vizsgálódik a háborús bűncselekmények ügyében, azonban az oroszok beszámolója szerint Moszkva is több mint 1300 büntetőeljárást indított. Alekszandr Basztrikin, a vizsgálóbizottság vezetője szerint mivel a nyugati országok „nyíltan támogatják az ukrán nacionalizmust”, ezért „rendkívüli kétségeik” vannak az ENSZ által indított vizsgálatokkal kapcsolatban.

Ehelyett Basztrikin egy olyan nemzetközi bíróság felállítását javasolja, amelyben azok az országok vehetnének részt, akik „független álláspontot képviselnek az ukrán ügyben”. Igaz, a bizottság vezetője által kiemelt Bolívia, Irán és Szíria inkább nevezhető oroszbarátnak, mintsem függetlennek a háború megítélésében.

Moszkva az ukrán katonák mellett még a kijevi egészségügyi minisztérium alkalmazottai ellen is nyomozást indított, szerintük ugyanis Ukrajna „tömegpusztító fegyvereket” fejlesztett. Az igazság kedvéért tegyük hozzá: tömegpusztító hatású fegyvert nemhogy fejlesztett, de be is vetett már Oroszország az ukrajnai háborúban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!