A finn elnök szerint tömegpusztító fegyvereket vetnek be az oroszok

2022. június 13. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Sauli Niinistö finn elnök szerint mind Ukrajna, mind Oroszország egyre inkább a nehézfegyverzet használata felé tolódik. Niinistö egy biztonságpolitikai megbeszéléseken azt mondta: "Egyre több nehézfegyverzettel támogatjuk Ukrajnát, másrészt Oroszország is elkezdett ilyen fegyvereket használni, például vákuumbombákat is bevetett, amelyek valójában tömegpusztító fegyverek.

Kijev és a NATO-országok, köztük Nagy-Britannia azzal vádolják Oroszországot, hogy vákuumbombákat használ, amelyek pusztítóbbak a hagyományos robbanószereknél.

Vákuumbombát egyébként már a háború kezdete óta használ Oroszország. Ahogy azt az invázió első szakaszának elhíresült fegyvereiről szóló cikkünkben írtuk, a vákuumbomba úgy működik, hogy oxigént von el a levegőből, és így erős, magas hőmérsékletű robbanásokat hoz létre. Kétlépcsős lőszerről beszélünk: az első fokozatú töltet egy nagyon finom anyagból – a szénalapú üzemanyagtól az apró fémrészecskékig – álló aeroszolt juttat ki, a második töltet begyújtja ezt a felhőt, tűzgömböt, hatalmas lökéshullámot és vákuumot hoz létre, mivel elszívja a környező oxigént. Az óriási nyomást eredményező robbanáshullám lényegesen tovább tarthat, mint egy hagyományos robbanóanyag esetében, és képes komplett épületeket a földdel egyenlővé tenni.

Az ilyen, nagyjából 4 km-es hatótávolságú fegyvereket sokféle célra használják, és többféle méretben kaphatók. A rendkívül nagyméretű, levegőből indítható változatokat barlangok és alagútkomplexumok megsemmisítésére tervezték. A szovjet és a nyugati erők az 1960-as évek óta használnak ilyen fegyvereket, az USA például ilyenekkel próbálta kiporszívózni az al-Káida és a tálibok alagútrendszereit Afganisztánban, az oroszok Csecsenföldön használták, de 2016-ban, Szíriában is bevethették ezeket.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!