Oroszország a háborús bűneiről szóló szócikkek miatt megbünteti a Wikipédiát

2022. július 20. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság a Wikipédiát üzemeltető alapítvány megbüntetésére készül, mivel Roszkomandzor szerint a digitális enciklopédia „továbbra is tiltott anyagokat publikál, például az Ukrajna területén folyó különleges katonai műveletről”, a Wikipédiát feldobó keresési találatok (nyilván az orosz keresőkön) pedig az orosz képviselőház informatikai bizottságának alelnöke szerint jelezni fogják, hogy törvénysértő oldalra készül belépni a felhasználó.

A Wikimedia Foundationt júniusban egy moszkvai bíróság 35 millió forintnak megfelelő rubelre büntette, mivel (szerkesztési elveinek megfelelően) az alapítvány nem volt hajlandó törölni az orosz invázióról, illetve a hadműveletek során elkövetett háborús bűnökről szóló, a bíróság szerint „álhíreket” tartalmazó orosz nyelvű szócikkeit.

Miután Oroszország az invázió február 24-i megindítása során lényegében betiltotta a független média működését, az orosz netezők körében megugrott a Wikipédia hírforrásként való felhasználása. Oroszország globális internetről való leszakadási törekvéséről itt írtunk részletesen.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!