Lavrov külügyminiszter bejelentette az orosz erők új célpontjait

2022. július 20. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Az orosz állami médiának adott interjút Szergej Lavrov külügyminiszter. Az interjúban azt mondta, hogy miután a Nyugat nagyobb hatótávolságú fegyverekkel látta el Ukrajná, Moszkva is stratégiát váltott, írja a BBC.

"Oroszországnak az ukrán erőket távolabbra kell szorítania a frontvonaltól, hogy saját biztonságát garantálhassa" – magyarázta. "Most más helyzet, utalt a nagy hatótávolságú amerikai HIMARS rakétarendszerekre, amiket csak nemrég kaptak meg az ukránok.

"Nem engedhetjük meg, hogy Ukrajna Zelenszkij által ellenőrzött része... olyan fegyverekkel rendelkezzen, amelyek közvetlen fenyegetést jelenthetnek országunkra". Ezután megnevezte az orosz erők új célpontjait, a déli Herszon és Zaporizzsja régiót. Mindkét terület egy részét már megszállták az oroszok.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője szerint is új terveket kovácsol Oroszország nagyobb ukrán területek annektálására. Szerinte Moszkva hasonló forgatókönyv alapján tervez továbblépni, mint amit a Krím elfoglalásakor, a 2014-ben egy álnépszavazás megszervezésekor használt.

Kirby szerint Oroszország illegitim oroszbarát tisztviselőket ültet majd a megszállt ukrajnai régiókba, akik aztán népszavazások segítségével csatolnák a területeket Oroszországhoz. Kirby ezt már az őszre valószínűsíti. Az elcsatolásra kiszemelt területek közé tartozik Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk , ezeket a régiókat fogja most támadni Oroszország.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt ígérte, ha ez így lesz, az USA és szövetségesei gyors választ fognak adni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!