Az orosz külügy tényellenőrzi az ukrán gabonaexport blokkolásáról szóló vádakat

2022. július 19. – 09:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mi pedig most tényellenőrizzük a tényellenőrzést, a Guardian nyomán.

„Putyin szándékosan blokkolja a világ búzaellátását”

Ezt az állítást cáfolja az orosz külügyminisztérium, mondván, a világ 800 millió tonnás gabonatermeléséből kieső 20 milliós ukrán termelés igazából nem oszt, nem szoroz; ráadásul a kikötők blokádját valójában nem is Oroszország tartja fenn, hanem az ukránok által telepített vízi aknák.

Az érvelésben több csúsztatást is felfedezhetünk.

  • Összemossa a gabona- és a búzatermelést. A 20 millió tonna valójában az ukrán búzakivitel mennyisége a 33 milliós teljes termésből – de emellett Ukrajnából származik a világ napraforgóolaj-termelésének egyharmada, illetve komoly exportőr még kukoricából, árpából és repcéből is.
  • Figyelmen kívül hagyja, hogy az ukrán export nem egyenletesen oszlik el a világgazdaságban, mindenhol épp csak egy kis problémát okozva, hanem egyes helyeken semmi hatása a kiesésnek, máshol pedig óriási. Észak-Afrika országai például nagyon erősen támaszkodnak az ukrán és orosz gabonára, Egyiptomnak például a búzabehozatala 80%-a innen származik.
  • Elsiklik afelett, hogy a vízi aknákat az orosz hadihajók ellen helyezték ki az ukránok, amelyek így nem, vagy csak kevésbé tudnak lőtávolba érni a partmenti városok tüzérségi támadásához. A gabonát szállító hajók közlekedését valójában ezek a hadihajók lehetetlenítik el, nem a távoltartásukra kihelyezett aknák.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!