A csecsenek az iszlámot védik Ukrajnában, és legszívesebben meg sem állnának Berlinig

2022. július 19. – 10:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok az elmúlt években komoly energiát és pénzt fektettek abba, hogy magukhoz édesgessék az európai szélsőjobbot, ez pedig a háború kitörése óta komoly kognitív disszonanciát okoz ezekben a körökben. Már azt kimagyarázni egy kész mentális gimnasztika, hogy miért is drukkolnak Putyinnak, amikor Ukrajna nácitalanítása a kimondott célja, plusz a kommunista Szovjetunió visszaállítása, sarló-kalapácsos zászlók lengetésével nyomatékosítva. És erre most jön egy újabb szint.

Szélsőjobboldali körökben népszerű narratíva, hogy Putyin valójában a kereszténység utolsó védelmezője az elfajzott Nyugattal szemben. Ehhez képest mit nyilatkozott most Magomed Daudov, a csecsen parlament szóvivője? (Csecsenföldet Oroszország a saját részének tekinti, az elnök Kadirov Putyin nagy barátja, a csecsen egységeket az orosz haderő legkeményebb elit alakulataiként marketingeli a propaganda, illetve ők saját maguk.)

Szóval a csecsenek mindenekelőtt az iszlám hit védelmében harcolnak Ukrajnában, és szívük szerint egészen Berlinig mennének ebben a dzsihádban, már ha Putyin meg nem kéri őket, hogy álljanak meg. Amúgy meg Allahu Akbar.

Mindebben egyébként az égvilágon semmi meglepő nincs, Csecsenföld 90 százalékban muszlim hitű (és egyébként nekik is megvan a maguk kognitív disszonanciája: az orosz köztudatban a végletekig heroizált második világháborúban a szovjetek több százezer csecsent deportáltak Szibériába és Kazahsztánba, a háború végére a csecsen népesség kb. 60 százaléka elpusztult).

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!