Lengyelország elhárította az utolsó akadályt az uniós pénzek elől

2022. július 15. – 22:08

Másolás

Vágólapra másolva

Hatályba lépett pénteken a lengyel elnök által előterjesztett, június elején a varsói parlamentben elfogadott törvény, melynek értelmében megszűnt az európai uniós szervek által kifogásolt lengyel bírósági fegyelmi kamara – írja az MTI.

Aleksander Stepkowski, a lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője pénteki sajtóértekezletén megerősítette: a megszüntetett fegyelmi kamara tagjai a júniusi törvénnyel összhangban ajánlatot kapnak munkájuk folytatására a bíróság más kamaráiban. Azok, akik az új posztot nem fogadják el, nyugállományba vonulhatnak. Stepkowski azt is elmondta, hogy a fegyelmi kamara megszüntetését követően pénteken elkezdte működését az új, a szakmai felelősség ügyeivel foglalkozó kamara.

A bírói fegyelmi rendszer az egyik olyan téma, amelyre a koronavírus-járvány utáni lengyel helyreállítási tervvel kapcsolatos uniós feltételek – úgynevezett mérföldkövek – vonatkoznak. A 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő helyreállítási tervet az Európai Bizottság (EB) június elején hagyta jóvá.

Az eszközök folyósítását az EB viszont a mérföldkövek teljesítéséhez köti Lengyelország esetében is, és június elején jelezték: addig nem fizetnek Lengyelországnak, míg nem biztosítják az igazságszolgáltatás függetlenségét. A kamara megszüntetéséről régóta folytak az egyeztetések, Andrzej Duda köztársasági elnök már februárban jelezte, hogy megszüntetné.

Arról, hogy miért veszélyes a lengyel kormány jogi csatározása Brüsszellel, ebben a cikkünkben írtunk bővebben – a lengyel-magyar ügyekben jártas jogászprofesszor, Armin von Bogdandy pedig ebben az interjúban mondta el a Telexnek, hogyan használja a bíróságokat politikai célokra a varsói kormány, és hogy miben „okosabb” jogi kérdésekben a budapesti vezetés.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön újságírói kérdésre elmondta: az uniós források – köztük a helyreállítási terv eszközei – egy részének folyósítása Lengyelországnak az idei év végén, a jövő év elején várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!