Lángokban a Srí Lanka-i kormányfői rezidencia, az elnök és a kormányfő is bejelentette lemondási szándékát

2022. július 9. – 10:49

frissítve

Lángokban a Srí Lanka-i kormányfői rezidencia, az elnök és a kormányfő is bejelentette lemondási szándékát
Tüntető Srí Lankán 2022. július 9-én Colombóban – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • A 22 milliós Srí Lankán az összeomlott gazdaság miatt heves tüntetések törtek ki,
  • a tüntetők szombat délután összecsaptak a rendőrökkel,
  • sikerrel megrohamozták Gotabaja Radzsapaksza palotáját, az elnök elmenekült,
  • a Srí Lanka-i pártok vezetői válságtanácskozást hívtak össze,
  • Ranil Vickremeszinghe miniszterelnök bejelentette, hogy kész lemondani, majd ő is elmenekült,
  • ezután a tüntetők a miniszterelnök rezidenciáját is megrohamozták, majd felgyújtották,
  • Gotabaja Radzsapaksza elnök is bejelntette, hogy jövő szerdán lemond – közölte szombaton este Japa Abejvardena házelnök,
  • legalább harminckilenc ember sebesült meg és került kórházba, közöttük két rendőr.

Szombaton Srí Lankán a gazdaság összeomlása miatt tüntetők először összecsaptak az őket megállítani próbáló rendőrökkel, majd sikeresen megrohamozták az elnök házát – írja a Times Of India.

A rendőrök barikádját áttörő tüntetők zászlókkal vonultak az elnök, Gotabaja Radzsapaksza házához Colombóban, Srí Lanka fővárosában, ahol az elnök távozását követelték.

Az elnöki palotához tartó tüntetők Srí Lankán 2022. július 9-én – Fotó: Dinuka Liyanawatte/Reuters
Az elnöki palotához tartó tüntetők Srí Lankán 2022. július 9-én – Fotó: Dinuka Liyanawatte/Reuters

Srí Lankán május elején hirdetett az elnök szükségállapotot, mert gyakorlatilag csődbe ment az ország a koronavírus-járvány, a globális ellátási láncbeli problémák, az elszálló élelmiszer- és energiaárak, meg úgy általában a világszinten jelentkező válságtünetek miatt.

A helyzet persze nem lett jobb, sőt, június végére az ország kezdett teljesen kifogyni az üzemanyagból, júliusban pedig Sír Lanka Oroszországtól kért segítséget. Egészen pontosan némi kölcsönt arra, hogy tudjanak venni üzemanyagot.

Az utóbbi napokban, hetekben heves tüntetések voltak Srí Lankán, amik viszont most szombaton vettek még élesebb fordulatot. Szombaton ugyanis a tüntetők egyrészt összecsaptak a rendőrökkel, és a bevetett könnygáz ellenére sikeresen megrohamozták az elnök palotáját.

A News First nevű Srí Lanka-i tévé azt írja, hogy több ezer tüntető jutott be a palota területére és a palotába is, megszerezve az irányítást a palota fölött. Gotabaja Radzsapaksza elnök elmenekült, egyelőre nem tudni, hogy hol van, annyit közöltek hivatalosan, hogy „biztos helyen”. A kivezényelt rendőrök pedig próbálták eloszlatni a tömeget, de helyszíni élő közvetítésen az is látszik, hogy annyi ember van az utcákon, hogy a vízágyúval nem tudnak elindulni sem.

A News First élő közvetítése az eseményekről:

A tüntetések már pénteken nagyon hevesek voltak, a Times Of India védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Radzsapaksza már ekkor elmenekülhetett a palotából, tartva a hétvégi újabb akcióktól.

Az AFP viszont azt írja, hogy az elnököt csak szombaton, az elnöki palota megrohamozása előtt nem sokkal mentették ki. A biztos, hogy jelenleg nem tudni, hol van az ország lemondásra felszólított elnöke.

Különböző, egyelőre nem megerősített beszámolók vannak arról, hogy a colombói reptérre érkezett egy kormányzati jármű, közvetlenül egy Sri Lankan Airlines géphez. De olyan beszámoló is van, ami arról szól, hogy mások meg két haditengerészeti hajót láttak kihajózni a colombói kikötőből. Nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy Radzsapaksza valóban elmenekült Srí Lankáról.

Közben a Srí Lanka-i pártok vezetői válságtanácskozást hívtak össze, hogy miként lehetne megállítani az utcai tiltakozást. Helyi lapok pedig arról írnak, hogy a rendőrség a sikertelen könnygázas akciók után többször is a levegőbe lőtt, hátha így fel tudja oszlatni az elnöki palota körül összegyűlt több tízezres tömeget.

A tiltakozó megmozdulások során legalább harminckilenc ember sebesült meg és került kórházba, közöttük két rendőr – közölték kórházi illetékesek.

A válságtanácskozás végén a miniszterelnök Ranil Vickremeszinghe, aki egyébként az elüldözött elnök barátja és szövetségese, bejelentette, hogy az ország érdekében kész lemondani. A megoldási javaslat az, hogy a parlamenti pártok mindnyájan koalíciót alkotnak, hátha így működőképes kormányt sikerül felállítani.

A tüntetők a lemondás belengetése után a miniszterelnök rezidenciáját is megrohamozták, majd felgyújtották – írja a BBC. A hírek szerint Vickremeszinghe épp csak el tudott menekülni. A miniszterelnököt idén májusban nevezték ki, ez volt a hatodik alkalom, hogy miniszterelnök volt, de még sosem sikerült kitöltenie a mandátumát.

Gotabaja Radzsapaksza elnök jövő szerdán lemond – közölte szombaton este Japa Abejvardena házelnök, akit az államfő videófelvételen tájékoztatott lemondási szándékáról. „A döntés célja a békés hatalomátadás”- közölte Abejvardena.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!