„Mintha a Gulagon lettem volna” – mondja a kínzásról a három hónap orosz fogság után szabadult ukrán katonai orvos

2022. július 7. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három hónap megállás nélküli kínzásról számolt be Julija Pajevszka, az az 53 éves ukrán mentős, aki március és június között volt az orosz hadsereg foglya, és aki június közepén egy fogolycserének köszönhetően szabadult. Most a CNN-nek beszélt.

A fogsága alatt népi hős státuszig jutó, Taira becenéven ismert Pajevszka elmondása szerint néha öt napig nem kapott enni, és inni is csak alig. Eközben iszonyatos veréseknek volt kitéve, amik lényegében egy pillanatra sem álltak le a három hónapos fogság alatt. Mivel nem volt hajlandó megtörni, egy matrac nélküli vasággyal felszerelt magánzárkába dobták.

Julija Pajevszka – Fotó: CNN
Julija Pajevszka – Fotó: CNN

A fizikai kínzás mellett pszichológiai megpróbáltatásoknak is ki volt téve, lényégében folyamatosan azt sulykolták belé, hogy egy fasiszta, náci. Eközben azt mondták neki, hogy a halál megváltás ahhoz képest, mint ami vár rá a fogságban.

A 2014-es Majdan-felkelés idején a ismertté váló Pajeszka azonnal csatlakozott mentősként a fronton harcoló egységekhez, végül az ukrán hadseregbe is belépett. Amikor február végén megindult az orosz invázió, épp Mariupolban volt, ahol egy testkamerával rögzítette az eseményeket, illetve ahogy küzdenek a sérültek életéért.

Mielőtt orosz kézre került volna, még sikerült átadnia egy felvételekkel teli 256 gigabájtos memóriakártyát egy, a városból az utolsó pillanatban kijutó AP-tudósítónak, egy másik memóriakártyát pedig az orosz ellenőrzőpont közvetlen közelében semmisített meg úgy, hogy szétharapta azt.

Az orosz propaganda eszköze lett

A fogságba esett Pajevszkát azonnal felhasználta az orosz propagandagépezet. Mindössze 12 nappal az elfogása után már le is adtak az állami NTV-ben egy 47 perces videót a katonai orvosról, amiben azt állították, hogy gyerekeket használt emberi pajzsként, mindenféle belső szerveket műtött ki emberekből a szervkereskedelmet szolgálva, és természetesen az sem maradhatott ki a filmből, hogy Pajevszka (mint lassan már mindenki Oroszországon kívül) pontosan olyan, mint Hitler.

A nő, akinek a korábbi sérülései miatt csípője mindkét oldalát protézisre kellett cserélni, jelenleg a megsérült katonák sporteseményére, az Invictus Gamesre készül, ahol úszásban és íjászatban indulna.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!