Boris Johnson új miniszterei 24 órát sem vártak, máris hátba szúrták

2022. július 6. – 22:26

frissítve

Boris Johnson új miniszterei 24 órát sem vártak, máris hátba szúrták
Boris Johnson a brit parlament szerdai ülésén. A kép jobboldalán Nadhim Zahawi, az új pénzügyminiszter – Fotó: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre jobban inog Boris Johnson alatt a miniszterelnöki szék. Kedd este lemondott két vezető minisztere, ami kisebb lavinát indított el. Az azóta eltelt 24 órában rajtuk kívül már több mint 35 kormányzati szereplő, köztük számos államtitkár és a párt elnökhelyettese is lemondott. Szerdán 14 államtitkár és helyettes államtitkár mondott le, ami rekordnak számít a brit történelemben. Az eddigi csúcs 11 volt 1932-ben.

A harmadik távozó miniszter Michael Gove lett. A lakásügyi minisztert Johnson kirúgta szerda este, miután a politikus délelőtt lemondásra szólította fel őt. A BBC egy, a miniszterelnöki hivatalban dolgozó forrása „kígyónak” nevezte Gove-ot.

Számos miniszter, akik egyelőre nem mondtak le – köztük a Times információja szerint Johnson egyik legfőbb szövetségese, Priti Patel belügyminiszter –, magát Johnsont szólította fel szerda este a lemondásra. Ez az akció már-már a Trónok harcába vagy a Kártyavár sorozatba illőre sikeredett, miután a távozásra felszólító miniszteri küldöttséghez csatlakozott Nadhim Zahawi és Michelle Donelan is.

Őket kevesebb mint húsz órával korábban nevezte ki pénzügy-, illetve oktatásügyi miniszternek Johnson a kedd este lemondott Rishi Sunak és Sajid Javid helyére.

A szerda kora este a Downing Street 10. szám alatti miniszterelnöki hivatalba érkező küldöttségen kívül több vezető konzervatív politikus is közölte külön a nap folyamán Johnsonnal, hogy itt az ideje a távozásnak. A lázadó minisztereken kívül miniszterek egy másik, Johnsont támogató csoportja is beszélt a miniszterelnökkel a Downing Streeten szerda este.

A BBC értesülései szerint a lázadó minisztereivel folytatott vitáján Johnson azzal érvelt, hogy a pozíciójára pályázó lázadók közül senki se tudná megismételni a 2019-es választási sikerét a következő választáson. Ezenkívül egyértelműen kijelentette, hogy nem hajlandó távozni.

A Sun információi szerint Johnson úgy próbált nyomást gyakorolni a lázadókra, hogy csak egyesével volt hajlandó fogadni őket. Miután beszélt lázadó és lojális minisztereivel, Johnson telefonon keresztül megejtette szokásos heti audienciáját is a királynővel.

Johnson beismerte, hogy a Szkripal-ügy csúcsán egy korábbi KGB-kémmel találkozott

Mielőtt beszélt volna lázadó minisztereivel, Johnson a brit parlament szerdai ülésén határozottan leszögezte, hogy nem tervez távozni. A miniszterelnököt az ellenzék mellett saját pártjából is többen távozásra szólították fel az azonnali kérdések órájában.

Johnson azonban arról beszélt, hogy majd csak akkor fog lemondani, ha úgy érzi, hogy a kormánya már nem tudja elvégezni a feladatát, amivel a választók megbízták. „A miniszterelnök feladata vészterhes időkben az, hogy folytassa a munkáját, amire ekkora felhatalmazást kapott [a szavazóktól]. És ez az, amit én is tenni fogok” – fogalmazott.

„Et tu Nadhim?” Boris Johnson a brit parlament szerdai ülésén. Mellette a néhány órával később ellene forduló, frissen kinevezett Nadhim Zahawi pénzügyminiszter – Fotó: Handout / AFP / PRU
„Et tu Nadhim?” Boris Johnson a brit parlament szerdai ülésén. Mellette a néhány órával később ellene forduló, frissen kinevezett Nadhim Zahawi pénzügyminiszter – Fotó: Handout / AFP / PRU

Az azonnali kérdések órája után Johnson egy bizottsági ülésen is részt vett a parlamentben, ahol újabb csapás érte a miniszterelnököt. Johnson ugyanis a bizottsági ülésen beismerte, hogy 2018-ban, még külügyminiszterként négyszemközt találkozott Alekszandr Lebegyev orosz üzletemberrel Olaszországban.

Lebegyev a 80-as és 90-es években a KGB-nek és egyik utódszervezetének, az SZVR-nek kémkedett, egyebek mellett Londonban. Kémkarrierje után üzleti vállalkozásba kezdett, és Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere lett. Korábbi szolgálati helyszínétől sem szakadt el, két meghatározó angol lapot is megvásárolt. 2009-ben az Evening Standardet, 2010-ben pedig az Independentet. Johnson feltűnően jó kapcsolatot ápol az orosz üzletemberrel és fiával, Jevgenyijjel. A brit miniszterelnök 2020-ban lordi címet is adományozott az utóbbinak.

A mostani beismerés azért fontos, mert Johnson közvetlenül azután találkozott a korábbi orosz kémmel, hogy részt vett egy NATO-csúcstalálkozón, amit Szergej Szkripal orosz kettős ügynök megmérgezése miatt hívtak össze. Ráadásul a brit külügy nem is tudott a találkozóról, ugyanis Johnsont senki sem kísérte el a megbeszélésre.

Pártszabályokat változtatnának, hogy eltávolíthassák

Sunak és Javid azután jelentette be a dominót elindító távozását, hogy az elmúlt napokban újabb botrány robbant ki a Konzervatív Pártban. Chris Pinchert, a konzervatív frakció szavazási és pártfegyelmének biztosításáért felelős helyettes vezetőjét azzal vádolták meg, hogy múlt szerda este a Konzervatív Párt klubjában részegen két férfit is illetlenül fogdosott.

Sunak és Javid számára az jelentette az utolsó cseppet a pohárban, hogy kiderült, Pincherrel szemben már évekkel ezelőtt is tettek hivatalos panaszt hasonló szexuális visszaélés miatt, amiről Johnson is tudott (amit ráadásul elsőre letagadott a múlt héten). A miniszterelnök pedig mindezek ellenére nevezte ki a képviselőt a fontos parlamenti pozícióba.

Az elmúlt 24 óra kormányzati exodusa csupán néhány héttel azután történt, hogy a Konzervatív Párt, Johnson saját parlamenti frakciója bizalmatlansági szavazást indított a brit miniszterelnök ellen, a párt sorozatos botrányait követően. Akkor 359 képviselőből 211-en álltak ki Johnson mellett, a párton belüli megosztottságot viszont jól mutatta az, hogy 148 képviselő, a frakció 41 százaléka is ellene szavazott.

Johnson a szavazás után egy kicsit fellélegezhetett, ugyanis Konzervatív Párton belüli bizalmi szavazásokért felelős 1922-es bizottság szabályai szerint egy teljes évig nem lehet újabb szavazást indítani ellene (természetesen így is lemondásra kényszeríthetik, ahogy például elődjével, Theresa Mayjel tették, aki szintén megnyert egy bizalmi szavazást a távozása előtt néhány hónappal).

Szerdán azonban ez ügyben is fontos fejlemények történtek. Szerda este a lázadó és a lojális miniszterek után az 1922-es bizottság jelenlegi vezetője, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb tagja, Sir Graham Brady is bement a miniszterelnöki hivatalba, hogy azt tanácsolja Johnsonnak, távozzon a miniszterelnöki pozícióból.

Ennél is fontosabb viszont, hogy a Konzervatív Párton belül komoly kampány indult a szabályok megváltoztatására, hogy ne kelljen egy teljes évet várni arra, hogy bizalmi szavazást lehessen indítani az aktuális pártvezető ellen.

A BBC értesülései szerint azt tervezik a párton belül, hogy ha a következő órákban nem távozik magától Johnson, akkor lemond az 1922-es bizottság jelenlegi vezetősége, akik helyére hétfőn új embereket választanak. Ezt követően pedig megváltoztatják a szabályokat, és alig több mint egy hónappal ez előző után újabb bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a miniszterelnök ellen. Az újabb szavazást pedig már nem élné túl Johnson a jelenlegi spekulációk szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!