Johnson: A miniszterelnök feladata vészterhes időkben az, hogy folytassa a munkáját

2022. július 6. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a brit parlamentben a két legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt, a Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt vezetője is lemondásra szólította fel Boris Johnson miniszterelnököt, aki viszont kijelentette, hogy továbbra is marad pozíciójában. A brit parlamentben a szerdai azonnali kérdések órájára (Prime Minister's Questions) különös figyelem irányult, ugyanis kedden este Johnson kormányának két vezető minisztere is bejelentette lemondását.

Miután a munkáspárti Keir Starmer és a skót nacionalista Ian Blackford felszólítása a miniszterelnök lemondására süket fülekre találtak, saját pártjának egyik képviselője kérdezte meg Johnsont arról, hogy minek kellene ahhoz történnie, hogy a miniszterelnök lemondjon. Johnson azt válaszolta, hogy abban az esetben mondana le, ha úgy érezné, hogy a kormánya már nem tudja elvégezni a feladatát, amivel a választók megbízták.

„A miniszterelnök feladata vészterhes időkben az, hogy folytassa a munkáját, amire ekkora felhatalmazást kapott [a szavazóktól]. És ez az, amit én is tenni fogok”

– jelentette ki Johnson.

Boris Johnson képviselői kérdésekre válaszol a brit parlamentben szerdán – Fotó: Reuters TV via Reuters
Boris Johnson képviselői kérdésekre válaszol a brit parlamentben szerdán – Fotó: Reuters TV via Reuters

Kedden távozott pozíciójából Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter is. A két miniszter azután jelentette be távozását, hogy az elmúlt napokban újabb botrány robbant ki a Konzervatív Pártban. Chris Pincher frakcióvezető-helyettest azzal vádolják, hogy múlt szerda este a Konzervatív Párt klubjában részegen két férfit is illetlenül fogdosott.

Sunak és Javid számára az jelentette az utolsó cseppet a pohárban, hogy kiderült, Pincherrel szemben már évekkel ezelőtt is tettek hivatalos panaszt hasonló szexuális visszaélés miatt, amiről Johnson is tudott (amit ráadásul elsőre letagadott a múlt héten). A miniszterelnök pedig mindezek ellenére nevezte ki a képviselőt frakcióvezető-helyettessé.

A két miniszter távozását kedd este és szerda délelőtt további lemondások követték. Bejelentette lemondását 5 államtitkár, 2 helyettes államtitkár és 6 parlamenti titkár is. A párt elnökhelyettese, Bim Afolami a TalkTV élő adásában jelentette be lemondását kedd este. Rajta kívül távoznak a Marokkóval és a Kenyával folytatott kereskedelem élénkítésével megbízott miniszterelnöki küldöttek is.

A kormánytagok lemondása csupán néhány héttel azután történt, hogy a Konzervatív Párt, a saját parlamenti frakciója bizalmatlansági szavazást indított a brit miniszterelnök ellen, a párt sorozatos botrányait követően. Akkor 359 képviselőből 211-en álltak ki Johnson mellett, a párton belüli megosztottságot viszont jól mutatta az, hogy 148 képviselő, a frakció 41 százaléka is ellene szavazott.

A bizalmi szavazás után néhány héttel aztán még jobban megroggyant Johnson alatt a miniszterelnöki szék. Június 23-án egy nap alatt két időközi választáson is súlyos vereséget szenvedtek a Konzervatívok. Az időközi választások sokkoló eredményei újabb kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a Konzervatív Párt jól jár-e, ha a két év múlva esedékes országgyűlési választásoknak is Johnson vezetésével futnak neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!