Az elfoglalt Herszonban munkához lát az oroszok által kinevezett helyi kormány

2022. július 5. – 09:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Július 5-én hivatalba lép az orosz hadsereg által elfoglalt Herszonban az új kormány. Ez az Oroszország által is aláírt nemzetközi egyezményeket megsértő hódítás miatt a nemzetközi jog szerint nem is legitim vezetés, amely az orosz hadsereg jelenléte mellett képes működni. Herszon megye nagy részét a február 24-én Ukrajna ellen indított invázió első napjaiban foglalták el az orosz erők, igaz, a megye névadó központjában, az egykor félmilliós Herszonban még sokáig vonultak ki békés tüntetők, hogy tiltakozzanak az orosz fennhatóság ellen. Ennek az vetett véget, hogy a katonák idővel a fegyvertelen tömeget fegyverrel oszlatták szét.

Ősszel Oroszország népszavazást akar a területen, hogy ezzel legitimálja a hódítást, ahhoz hasonlóan, ahogyan az Oroszországhoz 2014-ben csatolt Krím félszigettel és a szakadárállamként létrehozott Donyecki és Luganszki Népköztársasággal (DNR, LNR) tette. A tervek szerint a megyét nem szakadár köztársasággá alakítanák, hanem Oroszországhoz csatolnák.

Szimbolikus, hogy a kinevezett kormány vezetője korábban Kalinyingrád megye kormányának miniszterelnök-helyettese volt. Az orosz exklávé az Ukrajna ellen indított háború egyik politikai feszültséggóca is, mivel a Balti-tenger partján fekvő területet Oroszország szárazföldön csak Litvánián át éri el, ám a balti állam az EU-szankciókra hivatkozva leállította a területén át haladó orosz áruszállításnak azt a részét, amelyet érintenek a szankciók. Erről itt olvashat bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!