Hadigazdasági alapokra helyezné Oroszországot két új törvényjavaslat

2022. július 5. – 18:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz parlamentben kedden elfogadtak két törvényjavaslatot, amelyek alapján a kormány arra kényszerítheti a vállalkozásokat, hogy a hadseregnek szállítsanak árukat, valamint túlórára is kötelezhetik az alkalmazottaikat. Az intézkedések gyakorlatilag hadigazdasági alapokra helyeznék Oroszországot – írja a Reuters.

„A védelmi ipar terhelése jelentősen megnőtt. A fegyver- és lőszerellátás biztosítása érdekében optimalizálni kell a hadiipari komplexum és az együttműködési láncok részét képező vállalatok munkáját” – mondta Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes.

A két törvényjavaslat egyike, amelyet a parlament alsóházában első körben egyhangúlag fogadtak el, kimondja, hogy az állam „különleges gazdasági intézkedéseket” vezethet be a katonai műveletek idején, kötelezve a cégeket, hogy árukat szállítsanak vagy szolgáltatásokat nyújtsanak a hadsereg számára.

A második törvényjavaslat a munka törvénykönyvét módosítaná, hogy a kormánynak jogot adjon a munkaidő szabályozására és a szabadnapok meghatározására adott vállalatoknál. A hadseregnek árut szállító vállalkozások alkalmazottait éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkára, valamint éves szabadság nélküli munkavégzésre lehetne kötelezni.

Mindkét törvényjavaslatnak még át kell esnie az Állami Duma második és harmadik felülvizsgálatán. Vjacseszlav Volodin házelnök azt mondta, hogy a vita szerdán zárt ajtók mögött folytatódik. Ezt követően a parlament felsőházának is felül kell vizsgálnia a javaslatokat, majd Vlagyimir Putyin elnöknek is alá kell írnia azokat, hogy törvényerőre emelkedjenek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!