Egy drogmaffia lengyel embere intézhette el, hogy megöljék Hollandia vezető bűnügyi újságíróját

2022. július 4. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak egy 26 éves lengyel férfit Hollandiában, akit azzal gyanúsítanak, hogy utasításokat adott a holland bűnügyi újságíró, Peter R. de Vries gyilkosainak – írja az MTI.

De Vries Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójának számított, és rendszeresen részt vett tanácsadói minőségben bűnügyi eljárásokban, illetve szakértőként és kommentátorként tévéműsorokban. A 64 éves újságíró 2021-ben tanácsadója volt egy szervezett bűnözéssel összefüggő nagyszabású büntetőeljárás koronatanújának.

Peter R. de Vries egy sajtótájékoztatón 2021. június 23-án, napokkal az ellene elkövetett merénylet előtt – Fotó: Remko De Waal / ANP / AFP
Peter R. de Vries egy sajtótájékoztatón 2021. június 23-án, napokkal az ellene elkövetett merénylet előtt – Fotó: Remko De Waal / ANP / AFP

Tavaly júliusban lőtték meg az újságírót Amszterdam belvárosában, amikor távozott a holland RTL egyik műsorának felvételéről. De Vries napokkal később belehalt a sérüléseibe, merénylőit pedig hamar megtalálták a holland hatóságok: a 36 éves lengyel Kamil E. és a 21 éves rotterdami Delano G. ellen várhatóan július 14-én hirdetnek ítéletet.

A két férfira életfogytiglani börtönt kért az ügyészség, a hatóságok szerint pedig a most letartóztatott 26 éves Krystian M. bujtatta fel őket a gyilkosságra. A lengyel Krystian M. egy másik ügy miatt már korábban börtönbe került, és az NL Times szerint bizonyított kapcsolatban állt Ridouan Taghi marokkói-holland drogbáróval, aki a vád szerint a gyilkosságot kitervelte.

Taghi a fő célpontja annak a büntetőpernek, amit ellene és 16 bűntársa ellen indítottak – és ahol Peter R. de Vries a koronatanú tanácsadója volt.

A drogbárót most Hollandia egyik legjobban őrzött börtönében tartják fogva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!