Viccből elterjesztette, hogy a madarak nem léteznek, és hittek neki

2022. július 3. – 09:52

Viccből elterjesztette, hogy a madarak nem léteznek, és hittek neki
A Madarak nem léteznek óriásplakátja Memphisben, 2019-ben – Fotó: Andrewj0131 / Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Képzeljünk el egy világot, amiben valaki kitalálja, hogy mindent egy amerikai demokrata politikusokból álló, kannibál-pedofil embercsempészbanda irányít, és emberek nem alakítanak ki egy konteószektát az elmélet köré. Vagy egy olyat, amiben nem terjed, hogy valaki képes egy népcsoportra célzott mérget gyártani, vagy az, hogy egy vírust csak bizonyos szexuális irányultságú emberek kaphatnak el.

Abban a világban valószínűleg senkiben nem merülne fel, hogy Ausztrália, a Balaton, vagy épp

a madarak nem léteznek.

De nem ebben a világban élünk: az Egyesült Államokban egy csoport éveken át terjesztette az elméletet, hogy a kormányuk már az '50-es években elkezdte a madarak kiirtását, hogy a lakosságot megfigyelő drónokra cseréljék le őket.

„Vizes paplanként terül rám a megfigyelő madarak árgus tekintete”

– mondta az Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (IFCN) június végén rendezett Global Fact 9 konferenciáján Peter McIndoe, a Madarak nem léteznek (Birds Aren’t Real) szervezet 23 éves vezetője és kiötlője.

A szervezet több tüntetést is tartott az elmúlt években, többek között a Twitter székháza előtt, ahol azt követelték a cégtől, hogy cserélje le a logóját. McIndoe évekig haknizott a különböző médiumoknál, amelyek legtöbbször úgy kezelték, mintha a mozgalom vezetője tényleg azt hinné, hogy a madarak valójában megfigyelős robotok.

Az igazság azonban sokkal egyszerűbb és szórakoztatóbb. Amikor Donald Trump 2017-ben beült a Fehér Házba, több nőjogi tüntetést is szerveztek a nagyobb városokban. McIndoe is elment egy Memphisben rendezettre, ahol elgondolkozott, mit kellene kiírnia a táblájára. Végül úgy döntött, hogy egymás mögé rak három szót, ami egy normális világban nem valószínű, hogy együtt szerepelne egy táblán, és beállt az ellentüntetők közé. Azt akarta, hogy a táblának semmi köze ne legyen a valósághoz, mert szerinte így volt hasonlóan abszurd, mint a nőjogi megmozdulást ellenzők üzenetei.

Többen kérdezték, hogy mit jelent az, hogy a madarak nem léteznek, amire McIndoe lelkesen válaszolt. Elmagyarázta, hogy egy több mint 50 éves mozgalom tagja, és az a céljuk, hogy ráébresszék az amerikaiakat, hogy a kormány hazudik nekik. Remekül ötvözte a legtöbb konteó alapszimbólumait egy teljesen nevetséges állítással.

Először Memphist árasztották el a madárellenes graffitik, majd az Egyesült Államok más városaiban is megjelentek, később az országhatárt is elhagyták. McIndoe június közepén Svédországban járt, és még ott is látott madártagadó feliratokat.

A mozgalom tagjai öt éven keresztül játszották a szerepüket. Rendszeresen szerveztek tüntetéseket, amiken McIndoe több interjút is adott helyi tévécsatornáknak. A média úgy kezelte őket, mintha a többnyire fiatalokból álló mozgalom tagjai valóban azt gondolnák, hogy a kormány drónokra cserélte az összes madarat.

„A sztorinkat úgy raktuk össze, hogy ha két percet rászánsz és utánajársz, rájössz, hogy vicc. Viszont azt vettük észre, hogy sokan nem szánnak erre két percet. Látják néhány másodpercig, és kérdés nélkül igaznak gondolják”

– adott magyarázatot McIndoe arra, hogy végül 2021 végén miért is engedte el a hithű madártagadó karakterét.

Szerinte a mozgalom tagjai – tehát akikkel együtt szervezkedtek, tüntetéseket tartottak – pontosan tudták, hogy az egész csak vicc. Nem ismer senkit, aki valóban komolyan vette volna, de a QAnon és laposföld-hívők után nem lepné meg, ha léteznének ilyen emberek. Ezért is állt a nyilvánosság elé, és jelentette ki, hogy az egész kamu. „Rájöttem, hogy egészségtelenné válhat, kevesebből is született már összeesküvés-elmélet” – mondja.

Abból dolgozz, amit ismersz

McIndoe-nak nem kellett hosszasan kutatnia, hogy a karaktere bőrébe bújjon. A gyerekkorából merített ihletet, ugyanis az arkansas-i iskolában, ahová járt, elmondása szerint pont ilyen kaliberű elméleteket tanítottak tényként. Többször említette, hogy sok ismerőse, tanára QAnon-hívő. A QAnon vagy röviden Q egy amerikai mozgalom, ami főleg a Republikánus Párt hívei között népszerű, nézeteik szerint például van egy globális sátánista, pedofil elit, akik világméretű hálózatot működtetnek, és gyerekeket esznek vagy erőszakolnak meg.

„Ismerem az egyenlet túloldalát. Talán jobban is, mint bármi mást”

– mondta.

Peter McIndoe a Global Fact 9 konferencián, Osloban, 2022 június 24-én – Fotó: Angela Trajanoski / Poynter
Peter McIndoe a Global Fact 9 konferencián, Osloban, 2022 június 24-én – Fotó: Angela Trajanoski / Poynter

Valójában nem is egy összeesküvés-elméletre alapozott mozgalmat akartak létrehozni, csak be akarták mutatni ezek abszurditását. McIndoe szerint a csoportjukban az ember belebújhat egy ilyen szerepbe, de ahelyett, hogy elveszne a furcsától a teljes agyrémig terjedő tévképzetekben, biztonságban, humorral tudják kipróbálni, milyen lehet konteóhívőnek lenni.

„Olyan, mint egy iglu. A körülöttünk tomboló vihar alapanyagából csinálunk menedéket. Egy menedéket a dezinformációs cunami ellen.”

Áprilisban azt mondta a Guardiannek, hogy sokat merített az ultrakeresztény közegből, amiben felnőtt. Ő maga nem értett egyet a helyi nézetekkel, ezért mindig kívülállónak érezte magát. Szerinte létezik egy egyértelmű összefüggés a hit és az összeesküvés-elméletek között.

„A keresztény világnézet arról szól, hogy hogyan határozod meg az igazságot. Honnan szeded az igazságot? Mi a kapcsolatod az igazsággal? A keresztények számára az igazsággal való alapvető kapcsolatukat a hitük adja, amivel definíció szerint nem lehet vitatkozni, nem lehet megkérdőjelezni”

– mondta a Guardiannek. Azt is hozzátette, biztos benne, hogy léteznek szép keresztény közösségek, amiknek tagjai jobbá teszik a világot, de az övéből „csak tiszta gonoszság származott”.

Az összeesküvés-elméletek pont ugyanerre alapoznak: hidd el, kezeld tényként, ne kérdőjelezd meg. Állítása szerint, amíg be nem vallotta, hogy az egész csak vicc, a konteósok testvérükként kezelték. Év eleje óta viszont már máshogy tekintenek a madárellenes mozgalomra: most már azt hiszik, hogy egy CIA-s pszichológiai művelet, amivel a titkosszolgálat ellenük akar küzdeni.

„Sajnálom azokat, akik egy pincében élnek, és egész nap csak ilyenekkel foglalkoznak. Ez nem élet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!