Mostantól tilos lesz óvodában fegyvert viselni New York államban

2022. július 2. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

New York állam törvényhozása pénteken elfogadta azt a törvényt, ami jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését – írja a The New York Times. A lap beszámolója szerint az új törvény tiltja a fegyvertartást a legtöbb nyilvános helyen, így például metrókban, parkokban, kórházakban, stadionokban és óvodákban.

Ezenkívül nem tárolható lőfegyver olyan helyiségben, amelynek tulajdonosa nem adott erre engedélyt. A törvény szerint annak, aki fegyvertartási engedélyt kíván szerezni, 16 óra lőfegyverkiképzést, két óra lőtéren végzett képzést, írásbeli vizsgát és személyes interjút kell teljesítenie. Az engedélykérelmezőket a helyi hatóságok is ellenőrzik majd.

Az új törvényt Kathy Hochul, New York állam demokrata kormányzója is aláírta. „Aláírtam egy törvényt, ami a New York-iak biztonságát szolgálja – még a Legfelsőbb Bíróság monumentális kudarca ellenére is” – posztolta a Twitteren.

Hochul itt arra utalt, hogy az Amerikai Legfelsőbb Bíróság a múlt héten semmisítette meg New York állam több mint egy évszázados törvényét, amely korlátozta a könnyen elrejthető fegyverek házon kívüli viselését.

A konzervatív többségű bíróság alkotmányellenesnek minősítette a szabályozást, amivel utat nyithat a fegyverviselés enyhítéséhez más államokban is. Kamala Harris, az Egyesült Államok demokrata alelnöke a hírre reagálva azt mondta, az ítélet „logikátlan” és „szembemegy a józan ésszel”.

Közben az amerikai szenátus múlt héten fogadta el az elmúlt évtizedek legszigorúbb fegyvertartási törvényét, amit aztán Joe Biden amerikai elnök is aláírt.

Az amerikai szabályozás szigorítását az elmúlt hónapok súlyos fegyveres ámokfutásai gyorsították fel. Csak májusban két tömeggyilkosságot követtek el lőfegyverekkel: az egyik legsúlyosabb a május 23-i, a texasi Uvalde-i ámokfutás, amelyben 21 embert ölt meg egy magányos elkövető a Robb Általános Iskolában. A másik a New York állambeli Buffalóban történt, ahol tíz színes bőrű halálos áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!