A texasi lövöldözés után egy hónappal még enyhébb fegyverviselési törvények jöhetnek Amerikában

2022. június 23. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette New York állam több mint egy évszázados törvényét, amely korlátozza a könnyen elrejthető fegyverek házon kívüli viselését, írja a New York Times. A konzervatív többségű bíróság alkotmányellenesnek minősítette a szabályozást, amivel utat nyithat a fegyverviselés enyhítéséhez más államokban is.

A döntés az elmúlt évtized legjelentősebb kiterjesztésének számít a fegyvertartási jogok terén Amerikában.

A New York-i törvényhez hasonló szabályozás van érvényben több demokrata vezetésű államban, például Kaliforniában vagy New Jersey-ben is. A mostani döntés alapján várható, hogy ezeket a törvényeket is alkotmányellenesnek minősítené a bíróság, ami már rövid távon is a fegyverviselési szabályok enyhítéséhez vezethet.

Kamala Harris, az Egyesült Államok demokrata alelnöke a hírre reagálva azt mondta, az ítélet „logikátlan” és „szembemegy a józan ésszel”.

Fegyvertartás szigorításáért tüntetők az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete előtt 2019. december 2-án – Fotó: Drew Angerer / Getty Images via AFP
Fegyvertartás szigorításáért tüntetők az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete előtt 2019. december 2-án – Fotó: Drew Angerer / Getty Images via AFP

Szinte napra pontosan egy hónapja, május 23-án ölt meg 21 embert egy magányos elkövető a texasi Uvalde városban lévő Robb Általános Iskolában. A tragédia az Egyesült Államok történetének harmadik legtöbb áldozattal járó iskolai lövöldözése volt, aminek következtében újra felmerült a fegyverek szabályozásának kérdése. Ennek keretében az amerikai törvényhozás 1994 óta először szigorítaná a szövetségi fegyverviselési törvényeket, ám a friss bírósági döntés nyomán ez akár problémákba ütközhet.

Amerikában a fegyverviseléshez való jogot az ország alkotmányának második módosítása biztosítja. A szöveg pontos értelmezése a XX. század második fele óta a liberálisok és a konzervatívok közti harc szimbólumává vált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!