Matthew McConaughey a Fehér Házban követelte a fegyvertartás szigorítását

2022. június 8. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Házban mondott beszédet Matthew McConaughey amerikai színész, ahol többek között arról beszélt, égető szükség van a fegyvertartás szigorítására – írja a CNN. McConaughey a texasi Uvaldében született, abban a kisvárosban, ahol május 24-én a 19 éves Salvador Ramos tizenkilenc gyermeket és két felnőttet ölt meg a Robb Általános Iskolában.

A színész elmondta, hogy feleségével, Camila Alvessel az elmúlt hét nagy részét a szülővárosában meggyilkoltak családjainál töltötték. Képeket mutatott az áldozatokról, az iskolai rajzaikról, és bemutatott egy pár zöld Converse cipőt is, amit az egyik lány mindennap viselt, és aminek a segítségével azonosítani tudták a holttestét a lövöldözés után. (Az AR15-ös puska néhány testet olyan mértékben megcsonkított, hogy csak DNS-teszt segítségével lehetett őket beazonosítani.)

Camilla Alves, ölében a zöld Converse cipőkkel a Fehér Házban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Camilla Alves, ölében a zöld Converse cipőkkel a Fehér Házban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A színész a húszperces beszéd első felében részletesen mesélt a meggyilkolt gyerekek álmairól, terveiről. Elmondta, érezte a városban a sokkot és kiábrándultságot, amikor ott járt, majd a fegyvertartási törvények szigorítására szólította fel a törvényhozókat.

„Elég a másik oldal érvénytelenítéséből. Térjünk az amerikai népet képviselő közös asztalhoz. Keressünk egy középutat, azt a helyet, ahol egyébként a legtöbb amerikai él. Főleg ebben a kérdésben. Mert megígérem neked, Amerika, te és én, nem vagyunk annyira megosztottak, mint ahogy azt mondják.”

A színész hangsúlyozta, most lenne lehetőség a fegyverekkel kapcsolatos jogszabályok érdemi reformjának elfogadására. Felszólította a Kongresszust, hogy vezessen be szigorúbb fegyvertartási törvényeket, beleértve a támadófegyverek betiltását és szigorúbb háttérellenőrzési szabályokat. Korábban Kamala Harris alelnök is hasonló intézkedések szükségességéről beszélt. A színész a fegyvervásárlási korhatár 21 évre emelését, az AR-15 típusú félautomata fegyverek vásárlásakor kötelező várakozási időt és az úgynevezett „vörös zászló” (angolul „red flag”) törvény elfogadását is követelte.

„Ezek észszerű, gyakorlatias, taktikai szabályozások a nemzetünk, államaink, közösségeink, iskoláink és otthonaink védelméért. A felelős fegyvertulajdonosoknak elege van abból, hogy a második kiegészítéssel néhány tébolyult személy visszaél és eltéríti eredeti céljától. Ezek a szabályozások nem visszalépést jelentenek, hanem előrelépést a civil társadalom és a második kiegészítés felé” – mondta.

A színész több kongresszusi képviselővel, Nancy Pelosi házelnökkel és Joe Bidennel is találkozott a Fehér Házban.

Az Insider felmérése szerint a republikánusok 44 százaléka úgy gondolja, hogy a tömeglövöldözések sajnálatosak, de el kell őket fogadni, míg a demokraták 85 százaléka és a függetlenek 73 százaléka azt mondta, hogy megelőzhetők lennének. Ugyanakkor a közvélemény-kutatásában a válaszadók pártállástól függetlenül jórészt egyetértettek abban, hogy nem valószínű, hogy a kongresszus a következő hónapokban olyan törvényeket fogadna el, amelyek jelentős változásokat hoznának a fegyverekkel kapcsolatos politikában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!