Az amerikai republikánusok 44 százaléka szerint a tömeglövöldözések a szabad társadalom sajnálatos velejárói

2022. június 6. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban tízből négy republikánus szavazó úgy véli, hogy a tömeglövöldözések elkerülhetetlenek egy szabad társadalomban – derült ki egy Insider által idézett közvélemény-kutatásból.

A CBS News és a YouGov új közvélemény-kutatása a nemrég Texasban és Buffaloban történt mészárlások nyomán születtek, amelyek arra késztették a kongresszust, hogy ismét fontolóra vegye a fegyverek ellenőrzésére vonatkozó törvényi szabályozás módosítását.

A felmérés egyik kérdése arról szólt, hogy a válaszadók úgy érzik-e, hogy a tömeglövöldözések a szabad társadalom velejárói, vagy olyan dolgok, amiket meg lehetne akadályozni, ha valóban lenne erre szándék. A tömeglövöldözés definíciója szerint olyan incidens melyben legalább négy ember megsérül vagy meghal lőfegyver által.

A republikánusok 44 százaléka azt mondta, hogy a tömeglövöldözések sajnálatosak, de el kell őket fogadni, míg a demokraták 85 százaléka és a függetlenek 73 százaléka azt mondta, hogy megelőzhetők lennének. A felmérésben több mint kétezer embert kérdeztek meg június 1. és 3. között, a hibahatár ±2,6 pont.

Az texasi lövöldözést követően Joe Biden elnök úgy vélte, hogy a szenátusi republikánus kisebbség vezetője, Mitch McConnell támogathatná az új fegyverbiztonsági intézkedéseket, annak ellenére, hogy a párt elutasítja a lőfegyverekkel kapcsolatos törvények szigorítását. McConnel jelezte, hogy hajlandó valamiféle együttműködésre, de egyelőre nem támogat semmilyen konkrét erőfeszítést.

Ugyanakkor a közvélemény-kutatásában a válaszadók pártállástól függetlenül jórészt egyetértettek abban, hogy nem valószínű, hogy a kongresszus a következő hónapokban olyan törvényeket fogadna el, amelyek jelentős változásokat hoznának a fegyverekkel kapcsolatos politikában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!