Joe Biden aláírta az amerikai fegyvertartást szigorító törvényt

2022. június 25. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírta Joe Biden amerikai elnök a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célzó törvényt, amely a fegyvertartás korlátozását segítő, évtizedek óta a legfontosabb jogszabály az Egyesült Államokban, írta az MTI.

Az elnök szombaton emelte törvényerőre aláírásával a jogszabályt, amelyet csütörtökön a szenátus, pénteken pedig a képviselőház is megszavazott, és amely elképzelhetetlennek tűnt a közelmúltban lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok előtt. Joe Biden maga sürgette a törvény kidolgozását, és abban részt vett mindkét nagy párt.

Az elnök történelmi vívmánynak nevezte a törvényt, amely szerinte „sok életet fog megmenteni”. Biden néhány órával azelőtt írta alá a dokumentumot, hogy elindult volna két európai csúcstalálkozóra.

Joe Biden amerikai elnök aláírta a fegyvertartás biztonságának növelését célzó törvényt – Fotó: Elizabeth Frantz / Reuters
Joe Biden amerikai elnök aláírta a fegyvertartás biztonságának növelését célzó törvényt – Fotó: Elizabeth Frantz / Reuters

A két nagy párt közti kompromisszumok eredményeként megszületett, a megelőzési programokra és áldozatsegítésre 13 milliárd dollárt előirányzó törvény egyebek között

vizsgálatnak veti alá a fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra. Lehetővé teszi, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket, és nagyobb ellenőrzést igyekszik biztosítani az illegális fegyverkereskedelem ellen.

Az amerikai szabályozás szigorítását az elmúlt hónapok súlyos fegyveres ámokfutásai gyorsították fel. Csak májusban két tömeggyilkosságot követtek el lőfegyverekkel: egy texasi elemi iskolában 19 gyermek és 2 felnőtt halt meg, a New York állambeli Buffalóban pedig 10 színes bőrű halálos áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!