Elektromosautó-gyárat épít a Volvo Kassán

2022. július 1. – 11:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd Volvo mintegy 1,2 milliárd eurós beruházással új üzemet épít Szlovákiában elektromos autók gyártására – közölte pénteken a kínai Geely csoporthoz tartozó autógyártó az MTI beszámolója szerint.

A Kassán épülő új gyár éves termelési kapacitása 250 ezer tisztán elektromos meghajtású jármű lesz, és a tervek szerint 2026-ban kezdi meg a termelést.

Az építkezés várhatóan jövőre indul. A Volvo közleménye szerint a telephely kiépítettsége lehetővé teszi majd a későbbi kapacitásbővítéseket is. Az új üzem több ezer munkahelyet teremt a régióban. A svéd márka közel hatvan év óta először létesít új üzemet és a kassai lesz a harmadik európai gyára a svédországi és a belgiumi után.

„A terjeszkedés Európában, a legnagyobb értékesítési régiónkban az elektromobilitásra való átállás és a folyamatos növekedés kulcsfontosságú feltétele” – mondta Jim Rowan vezérigazgató. „A Volvo Cars célja, hogy az évtized közepére elérje az évi 1,2 millió autó eladását, amit az Európára, az Egyesült Államokra és Ázsiára kiterjedő globális gyártási infrastruktúrával kíván megvalósítani” – áll a közleményben.

A Volvo Cars tavalyi termelése az előző évihez képest 5,6 százalékkal, közel 700 ezer autóra nőtt, amelynek 27 százaléka volt teljesen elektromos vagy plug-in hibrid.

Pár hete Győrben jelentették be, hogy új elektromosmotor-gyárat épít az Audi, míg Kecskeméten tavaly ősszel mutatták be az első, Magyarországon gyártott elektromos autót, és indult el a Mercedes új, teljesen elektromos SUV modelljének sorozatgyártása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!